BBC'de yer alan habere göre, ülkede tek kullanımlık elektronik sigaraların üretilmesini, reklamını ve tedarikini durdurmak için yeni yasalar da getirilecek.
Eğlence amaçlı e-sigarayı tamamen ortadan kaldırmak için daha geniş bir çaba da yürütülecek.
Vaping, sigarayı bırakmanın bir yolu olarak pazarlanıyor, ancak Avustralya sağlık bakanı bunun ‘yeni nesil nikotin bağımlılığı’ yarattığını söylüyor.
Elektronik sigaralar veya e-sigaralar, nikotin, yapay aromalar ve bir dizi başka kimyasal içeren sıvılarla dolu kartuşlara sahip, lityum pille çalışan cihazlardır.
2021'den beri herhangi bir Avustralyalının doktor reçetesi olmadan e-sigara veya nikotinli elektronik sigara satın alması veya ithal etmesi yasa dışıydı, ancak bu kısıtlamalara rağmen bağımlılık oranları hızla artmaya devam etti.
Sidney Üniversitesi'nde bu yılın başlarında yapılan bir araştırma, 14-17 yaş arası gençlerin dörtte birinden fazlasının elektronik sigara kullandığını ortaya koyarken, Avustralya Kanser Konseyi yardım kuruluşunun araştırması, aynı yaş grubundaki 10 gençten dokuzunun nikotin elektronik sigaralara erişmeyi kolay bulduğunu ortaya çıkardı.
Yasağa öncülük eden federal sağlık bakanı Mark Butler, "Tüm Avustralya hükümetleri, gençlerimiz arasında elektronik sigara kullanımındaki rahatsız edici artışı durdurmak için birlikte çalışmaya kararlıdır" dedi.
Mayıs ayında Avustralya hükümeti, tek kullanımlık elektronik sigaraların kullanımını aşamalı olarak kaldırma niyetinin sinyalini vermişti ancak şu ana kadar somut bir zaman çizelgesi sunmamıştı.
Ülkeye girişi yasaklanacak
Butler, tek kullanımlık elektronik sigaralara yönelik ithalat yasağının 1 Ocak'ta başlayacağını ve Mart ayına kadar yeniden doldurulabilir, tedavi edici olmayan elektronik sigaraların da ülkeye girişinin yasaklanacağını söyledi.
Terapötik elektronik sigara tedarik eden ithalatçılar ve üreticiler aynı zamanda ürünlerinin tatları, nikotin seviyeleri ve ambalajlarıyla ilgili daha sıkı hükümet düzenlemelerine uymak zorunda kalacak.
Uzmanlar, e-sigaranın uzun vadeli etkileri hakkında henüz yeterli bilginin bulunmadığı konusunda uyardı.
Johns Hopkins Üniversitesi'nin araştırması, uygulamayı kronik akciğer hastalığı ve astımla ilişkilendirdi.
Avustralya'da elektronik sigaralarda kullanılan sıvıları inceleyen bilim insanları, bunların akciğer sağlığını etkilediği bilinen ‘bir dizi kimyasal madde’ içerdiği konusunda uyardı.
Avustralya'nın duyurusu, Yeni Zelanda hükümetinin vergi indirimlerini karşılamak için dünya çapındaki sigara yasağını kaldırmasından birkaç gün sonra geldi.