Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Avustralya, Danimarka ve İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını kınıyor" dedi. Avustralya'nın "ön yargı ve nefrete" karşı olduğuna dikkat çeken Wong, "Din özgürlüğü temel insan hakkıdır" ifadesini kullandı. Wong Irak'taki "şiddet içerikli" protestolardan dolayı endişeli olduklarını dile getirerek "şiddet ve bölünmeye karşı birlikte durma" mesajı verdi.

Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılar

Daha önce Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara sahne olan İsveç'te başkent Stockholm'de Irak asıllı Salwan Momika, 28 Haziran'da Kurban Bayramı'nın birinci gününde Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakmıştı. Momika, 20 Temmuz'da Irak'ın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim'i ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.

Danimarka'da İslam karşıtı ve aşırı milliyetçi "Danske Patrioter (Danimarkalı Vatanseverler)" isimli grubun üyeleri, 21 Temmuz'da Irak'ın Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Daha sonra grup üyeleri 24 Temmuz’da önce İran'ın, ardından Irak'ın Kopenhag Büyükelçilikleri önünde Kur'an-ı Kerim yakmıştı.

Grup, daha önce 14 Nisan’da Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağı ve Kur'an-ı Kerim'e saldırı düzenleyerek İslam'a hakaret etmişti.

Editör: Deniz Dalgıç