Avrupa Birliği (AB), Ukraynalı gıda üreticilerine Haziran 2025'e kadar AB pazarlarına gümrüksüz erişim hakkı tanınması konusunda geçici anlaşmaya vardı fakat Ukrayna'dan tarım ürünleri ithalatına yeni sınırlamalar getirecek.
Avrupa Komisyonu, ocak ayında Ukrayna'nın tarım ürünlerine yönelik vergi ve kotaların bir yıl daha askıya alınmasını teklif etmişti.
Komisyon Ukrayna'dan ithal edilecek kümes hayvanları, yumurta ve şeker için bir "acil durum freni" uygulanmasını öngörmüştü. Buna göre, AB'ye ithal edilecek söz konusu ürünlerin miktarlarının 2022 ve 2023 yıllarına ait ortalama ithalat değerlerini aşması hâlinde bunlardan gümrük vergileri tahsil edilmesi öngörülmüştü.
Protestolar aylarca sürdü
Fakat çiftçilerin AB çevrecilik kuralları ve ucuz ithalat nedeniyle aylarca süren protestolarının ardından AB parlamenterleri, acil durum listesini diğer çiftlik ürünlerini de kapsayacak şekilde genişletmeye ve 2021'i referans yılı olarak kabul etmeye çalıştılar.
Avrupa Parlamentosu ve AB dönem başkanı olan Belçika'nın müzakerecileri günün erken saatlerinde yaptıkları görüşmede, sınırı 2022 ve 2023 ithalatının ortalamasında tutarak yulaf, mısır ve balı listeye ekleme konusunda anlaştılar.
AB üyeleri Polonya, Macaristan ve Slovakya'daki çiftçiler, Ukrayna'dan tarım ürünleri ithalatına yönelik gümrük vergilerinin kaldırılmasının ardından arzın artmasıyla mahsüllerin satış fiyatının düştüğünü ve bunun da üreticileri mağdur ettiğini dile getiriyorlar.