Polonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği'nde düzenlenen sergi açılışına, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas ve Polonya geçici Maslahatgüzarı Radoslaw Sadowski de katıldı.
Etkinlik, “Ankara sevdalısı olacaksınız” sloganıyla bu yıl üçüncü kez düzenleniyor
Polonya geçici Maslahatgüzarı Radoslaw Sadowski’nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Her birinizi bu fotoğrafların ardında yatan hikayeleri keşfetmeye, her bir proje için sarf edilen çabayı ve özveriyi takdir etmeye ve bizi birleştiren kalıcı bağlar üzerinde düşünmeye davet ediyorum. Bu olağanüstü eserler koleksiyonu, ortak mirasımızı ve bizi birbirimize bağlayan değerleri kutlamak için eşsiz bir fırsat sunuyor.
Sergimiz aynı zamanda Avrupa ulusal kültür enstitüleri ağı EUNIC tarafından Avrupa Miras Günleri çerçevesinde Ankara'da düzenlenen, çok zengin bir kültürel etkinlik programının bir parçasını oluşturacaktır. 21 ve 22 Eylül 2024 tarihlerinde, büyükelçilikler, müzeler, vakıflar, üniversiteler ve derneklerden oluşan toplamda yaklaşık 28 ortak, rehberli turlar, sergiler, konserler ve şehir turları ile Ankara'nın tarihini (yeniden) keşfetmeniz için kapılarını istisnai ve özgün bir şekilde sizlere açıyor. “Ankara sevdalısı olacaksınız” sloganıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinlik, başkentin zengin tarihi, mimari ve sanatsal mirasını, sekiz Avrupa büyükelçiliğinin rehberli turuyla başlayan bir dizi yeni ve ücretsiz etkinlikle kutluyor. Şu an EUNIC ağının başkanı olarak, sizleri etkinliklerimize katılmaya davet ediyorum.
“Projeler, Avrupa Birliği'nin desteğinin Türkiye'nin zengin kültürel mirasının korunmasında nasıl hayati bir rol oynadığını göstermektedir”
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Avrupa Birliği, 2008 yılında UNESCO tarafından listeye alınan Göbeklitepe Dünya Mirası alanındaki iki kalıcı çatı örtüsünün yapımını finanse etmek de dahil olmak üzere, kültürel mirasın korunması çabalarına önemli destekler sağlamıştır.
Gaziantep'te AB, Kendirli Kilisesi ve Latin Okulu'nun restorasyonunu destekleyerek, burayı Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü'ne dönüştürmüştür.
Laodikya antik kentinde AB, kazı, restorasyon ve yayın çalışmalarını desteklemiştir ve 2016 AB Kültür Mirası/Europa Nostra Ödülleri'nde mansiyon ödülüne layık görülmüştür.
Bu projeler, Avrupa Birliği'nin desteğinin Türkiye'nin zengin kültürel mirasının korunmasında nasıl hayati bir rol oynadığını gösteren örneklerden sadece birkaçıdır ve ortak mirasımızın korunmasında uluslararası işbirliğinin önemini vurgulamaktadır.