Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Belçika Merkez Bankası Başkanı Pierre Wunsch, Aralık ve Ocak ayı toplantılarında faizlerin değişmemesi gerektiğini açıkladı

Wunsch Frankfurt'ta Bloomberg'e verdiği bir mülakatta piyasalarda mevduat faizinde ilk indirimi nisan ayında beklenmesinin kurumun politika duruşunu baltalayacağını ve daha fazla faiz artışının gerekebileceğini açıkladı.

Wunsch "Herkesin faiz indireceğimize inanması sorun olur mu? O zaman para politikası yeterince kısıtlayıcı olmayacak. Bu da yeniden diğer yönde düzeltme riskini artırır" biçiminde konuştu.

AMB uzun zamandır süren sıkılaşma döngüsüne önceki ay ilk kez ara vermiş, faizlerin enflasyon hedefe dönene dek 'yeterli bir süre boyunca' yüksek kalacağı açıklanmıştı.

Piyasalarda bölge ekonomisindeki ivme kaybı ve enflasyondaki yavaşlamadan dolayı faiz indirimi beklentileri yükseldi. Ancak AMB yetkilileri ücret artışları ve Orta Doğu'daki çatışmanın enerji fiyatlarını sıçratacağı nedeniyle endişeli olduğu kaydedildi.

Wunsch "Faizi yüzde 4'te veya üzerinde tutabileceğimiz olasılığını dışlayan piyasaların iyimser olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

AMB'nin son tahminlerine göre 2025 yılının ikinci yarısında enflasyonun yüzde 2'ye düşmesi bekleniyor.

Keçiörenli çiftçilerin mercimek, mısır, fasulye, patates, soğan ekmesi yasak! Keçiörenli çiftçilerin mercimek, mısır, fasulye, patates, soğan ekmesi yasak!

Wunsch "enflasyonun yeterince hızlı biçimde düşmeyeceği sonucuna varırsak bunu projeksiyonlarımız yoluyla iletişim kurarak göstereceğiz. Eğer piyasalar bunu görmezden gelirse faiz enstrümanını kullanıp faizi artıracağız" diye konuştu.

Wunsch sonraki 2 toplantıda faiz artışı beklemediğini ifade ederek "enflasyon yüzde 3 civarında dirençli olacak mı? Aralık veya Ocak ayına kadar bunun yanıtını bilemeyiz" dedi.

Editör: Deniz Dalgıç