Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) enflasyonun hedefe indiğine emin olana dek faizlerin yüzde 4'te kalması gerektiğini, 2024'te bir noktada faiz indirimlerinin başlayabileceği mesajı verdi.

France Inter radyosuna açıklamalarda bulunan Villeroy 'sabırlı' olmak gerektiğini vurgularken erken faiz indirimi olursa enflasyonun tekrar yükselme riskiyle karşı karşıya olacaklarını açıkladı. Villeroy enflasyonda doğru yönde ilerlendiğini açıkladı. Fransa Merkez Bankası bu yıl enflasyonun yüzde 5,7 olmasını, 2024'te yüzde 2,5, 2025'te yüzde 1,8'e gerileyeceğini bekledi.

AMB önceki haftaki toplantıda faizleri değiştirmemiş, böylece 1,5 yılan uzun süre süren faiz artışlarından sonra 2 ay art arda faizlerde değişikliğe gidilmemişti. Başkan Christine Lagarde faiz indirimlerinin bu toplantıda tartışılmadığını açıklamıştı.

İngiltere Merkez Bankasından yıl sonuna kadar faiz indirimi bekleniyor İngiltere Merkez Bankasından yıl sonuna kadar faiz indirimi bekleniyor

Litvanya MB Başkanı Gediminas Simkus ise bugün yaptığı açıklamada piyasadaki faiz indirim beklentilerinin 'fazla iyimser' olduğunu ifade etti.

Simkus, Kasım enflasyonundaki sürpriz iyileşmeye rağmen orta vadede görünümün değişmediğini dile get,rd,.

Simkus "Piyasalardaki faiz indirim beklentisinin çok iyimser olduğunu düşünüyorum. Enflasyonda daha fazla sürpriz görmeliyiz. Bu olmazsa erken ve hızlı faiz indirim beklentisi aşırı iyimser olur" dedi.

Editör: Deniz Dalgıç