Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Christine Lagarde, Financial Times tarafından gerçekleştirilen bir etkinlikte, merkez bankasının mevcut parasal hamlelerinin işe yaraması gerektiği hususunda güven kazandığının işaretini verdi.

Lagarde "Şu anda bulunduğumuz seviye, eğer yeterince uzun süre devam ettirebilirsek - ve elbette bunu tartışabiliriz - enflasyonu yüzde 2'lik hedefimize geri getirmeye önemli bir katkı sağlayacaktır. Büyük şoklar ortaya çıkarsa, şokların niteliğine bağlı olarak, bunu yeniden gözden geçirmemiz gerekecek" dedi.

Lagarde, "İleriye dönük olarak enerji fiyatlarını gerçekten izlememiz gerekiyor. Enflasyonda yüzde 2,9'luk son manşet verinin uzun süre hafife alınacak bir şey olduğunu varsaymamalıyız" diye konuştu.

Daha hızlı parasal sıkılaştırmaya ilişkin bir soru üzerine Lagarde, doğrudan tahvil ihracı olmayacağı konusunda ısrarcı oldu fakat pandemi acil durum tahvil alım programında yeniden yatırımlara yönelik bir tartışmanın bir noktada yetkililer tarafından "yapılacağını" ifade etti.

ABD'nin cari açığı ikinci çeyrekte arttı ABD'nin cari açığı ikinci çeyrekte arttı

Bu konu, AMB'nin para politikasıyla ulusal mali konuların karşı karşıya geldiği bir alan olarak öne çıkıyor. Avrupa Birliği'nin bütçe açıklarını gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3'ü ile sınırlayan kuralının önümüzdeki yıl yeniden devreye girecek olmasından dolayı Perşembe günü Brüksel'de toplanan bakanlar bunun nasıl yorumlanması gerektiğine yönelik görüşmeleri ilerletmeye çalışmıştı.

Lagarde bu konuda kaydedilen ilerlemenin kendisini biraz rahatlattığını ifade ederken, bu konuda bir anlaşmaya varılmasının "kritik önemde" olduğunu ve şu anda bir anlaşmaya varılamamış olmasının kendisini "rahatsız" ettiğini belirtti.

Editör: Deniz Dalgıç