Portekiz Merkez Bankası Başkanı ve AMB Yönetim Kurulu Üyesi Mario Centeno, Politico'ya verdiği demeçte, "Bugün para politikası döngüsünde bulunduğumuz konum göz önüne alındığında, asıl risk bu olduğu için, beklentilerin altında kalma riskini gerçekten en aza indirmeliyiz" açıklamasında bulundu.

Centeno yaptığı açıklamada, enflasyonun tahminlerin altında kalmasını önlemek için AMB’nin faiz oranlarını düşürme hızını artırmak zorunda kalabileceğini kaydetti.

Norveç Merkez Bankası sıkı duruşu muhafaza etti Norveç Merkez Bankası sıkı duruşu muhafaza etti

Analistler, dün Fed'in faizler 50 baz puan indirmesinin gevşeme döngüsü için küresel bir alan açtığı belirterek, AMB’nin yıl sonuna kadar atacağı adımlarda daha da güvercinleşebileceğini söyledi.

Geçtiğimiz Pazartesi günü AMB Yönetim Kurulu Üyesi Peter Kazimir bankanın sonraki faiz indirimini muhtemelen Aralık'ta gerçekleştirecek konumda olabileceğini belirtmişti. Kazimir konu hakkında "Aralık ayına kadar bekleyip bir sonraki hamlemiz için net resmi görmemiz gerekecek. Ekim ayında indirimi desteklemem için ekonomik görünümde büyük bir dönüş, güçlü bir sinyal olması gerekiyor. Ancak o tarihe kadar çok fazla bilgi edinemeyebiliriz" şeklinde konuşmuştu.

AMB 12 Eylül’de piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde indirim kararı almıştı. Banka gecelik mevduat faizini yüzde 3,75'ten yüzde 3,50 seviyesine çekmişti. AMB enflasyon beklentilerini korurken, 2024-2026 büyüme beklentilerini ise düşürmüştü. Kararın ardından basın toplantısında konuşan AMB Başkanı Christine Lagarde, büyümeye ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunu söylemişti.

Kaynak: Bloomberg