Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun (ESRB) Frankfurt'ta gerçekleştirilen 7. Yıllık Konferansı'nda konuştu.

New York borsası yükselişle açıldı (4 Ekim 2024) New York borsası yükselişle açıldı (4 Ekim 2024)

Lagarde, "Bugüne kadar Avrupa'nın finansal sistemi, ciddi sistemik risklerin aynı anda gerçekleşmesine ilişkin en kötü senaryodan kaçındı. Ancak politika yapıcıların proaktif kalmaları ve finansal istikrar risklerin ortaya çıkmalarına karşı tetikte olmaları gerekiyor" dedi.

16. ABD Başkanı Abraham Lincoln'ün sözüne atıf yaparak, politika yapıcılara seslenen Lagarde, "Bugün yapılabilecek hiçbir şeyi yarına bırakmayın" çağrısı yaptı.

Lagarde, Avrupa Sistemik Risk Kurulu'nun (ESRB) önceki yılın eylül ayında bir dizi sistemik riski sıraladığını anımsatarak, "Son derece yüksek belirsizliğin olduğu bir dönem. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi, birbirini takip eden senaryolarının gerçekleşme olasılığını artıran diğer faktörlerle birleşti" ifadelerini kullandı.

Kış yaklaşırken Avrupa'da ciddi biçimde doğal gaz ve petrol kıtlığı riskiyle karşıya kalındığını kaydeden Lagarde, "O zamanlar, öngördüğümüz 'tüm risklerin aynı anda gerçekleşebileceği ve birbirlerinin etkisini artırabileceği' konusunda uyarmıştık. Neyse ki bu senaryo şu ana kadar gerçekleşmedi" açıklamasında bulundu.

Hane halkı ve şirketlerin borç ödeme kapasitelerinin etkileneceği yönündeki endişelerin daha önce gündeme getirildiğini kaydeden Lagarde, istihdam şu ana kadar dirençli kalsa bile yüksek enflasyondan dolayı hane halkının gerçek harcanabilir gelirinin önemli bir baskı altına girdiğini açıkladı.

Lagarde konuşmasında şunları söyledi:

"İkinci olarak varlık fiyatlarındaki keskin düşüşten kaynaklanan riskleri vurguladık. Bunların kısmen, ABD merkezli bölgesel bankaların başarısız olmasıyla, Birleşik Krallık'ta tahvil krizinin yaşanmasıyla ve son zamanlarda ABD Hazine tahvillerinin fiyat dalgalanmalarıyla gerçekleştiğini gördük."

Bazı sistemik risklerin henüz gerçekleşmediğine dikkat çeken Lagarde, "Banka karlılığı, yüksek politika faiz oranlarının bir yansıması olarak fonlama maliyetlerindeki artış ve çok daha düşük kredi hacimlerinden olumsuz etkilenecektir" diye konuştu.

Editör: Deniz Dalgıç