Brüksel'de yapılan AP Genel Kurul oturumunda, emisyonları azaltmaya dair yeni Euro7 kuralları hakkında AB ülkeleriyle yapılacak müzakerelerdeki pozisyonu içeren belge oy çokluğuyla onaylandı.

Bakan Şimşek: Akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybı önlenecek Bakan Şimşek: Akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybı önlenecek

Buna göre, Euro 7 ile egzoz emisyonlarındaki nitrojen oksit, partikül madde, karbon monoksit ve amonyak sınırları güncellenecek.

Lastiklerden ve frenlerden kaynaklanan parçacıklar ve kirlilik azaltılacak. Elektrikli otomobillerin batarya dayanıklılığı artırılacak. Ağır vasıtalara daha katı emisyon sınırları getirilecek. Vasıtaların egzoz emisyonları gerçek sürüş şartlarına göre ölçülecek.

Euro 7 kuralları bu aşamadan sonra üye ülkeler ve AP arasında müzakere edilerek son durumunu alacak.

AB Komisyonu, önceki yıl Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda AB'de satılan yeni araçlardan kaynaklanan kirliliği azaltmak için Euro 7 standartları teklifini açıklamıştı.

2025 yılında yürürlüğe girmesi beklenen yeni Euro 7 standardı ile araçların emisyon seviyelerinin daha fazla düşürülmesi hedefleniyordu.

AB ülkeleri, mart ayında 2035'ten itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimini onaylamıştı. Bu bağlamda, otomobil üreticileri, 2035 yılına kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde bahsedilen tarih itibarıyla karbon salan benzinli ve dizel dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.

Editör: Deniz Dalgıç