Av sezonu 10 Ağustos’ta başlıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) üyesi ve Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Asbaşkanı Murat Boyacıoğlu, av sezonunun 10 Ağustos’ta başlayarak kademeli olarak tüm illerde açılacağını belirtti. Avcıların avlanma ruhsatı ile avlanma pulu olması gerektiğini vurgulayan Boyacıoğlu, “Bu ruhsatın 2024-2025 yılı maliye harcının yatırılmış olması gerekiyor. Bu belgeyi bağlı olduğu kulüp veyahut Milli Parklar Teşkilatı’na ibraz ettikten sonra bir avlanma pulu alıyor. Kulüp üyeleri ya da dernek üyeleri bin lira, üye olmayanlar 2 bin lira yatırıyorlar. Kulüplerin ücreti kulübe göre değişiyor. En azı 2-3 bin lira. Bu üyeliği olan kişilere bir indirim sağlıyorlar. Olmayanlardan yüksek rakam, 2 bin lira alıyorlar. Bir de maliye harcı var. Maliye harcı da yine kulüp üyesi olanlara biraz indirimli oluyor. Kulüp üyesi olanlara yıllık ücreti bin 400 lira, üye olmayanlara bin 600 lira” dedi.

“Av sezonu bıldırcın ve üveyik avı ile açılıyor”

Merkez Av Komisyonu üyesi Boyacıoğlu, ELİPS HABER’e av sezonuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Av sezonunun başlayacağını belirten Boyacıoğlu, “Av sezonu, Merkez Av Komisyonu kararları çerçevesinde 10 Ağustos'ta bölgesel olarak açılacak. 10 Ağustos'ta Marmara Bölgesi açılacak. 23 Ağustos'ta da Türkiye'nin tüm illeri açılacak. Sezon ilk önce birinci kuşlar statüsünde açılıyor. Bıldırcın ve üveyik avı ile açılıyor” ifadelerini kullandı.

Kadına şiddete karşı kurulan komisyonunun başkanı erkek oldu Kadına şiddete karşı kurulan komisyonunun başkanı erkek oldu

Avcılar neye dikkat etmeli?

Boyacıoğlu, avcıların dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

“Legal ve kabul edilebilir bir avcı statüsünde olması gerekiyor. Bunun çeşitli vecibeleri var. Bu vecibelerden bir tanesi kendisinin avlanma ruhsatının olması. Bu ruhsatın 2024-2025 yılı maliye harcının yatırılmış olması gerekiyor. Bu belgeyi bağlı olduğu kulüp veyahut Milli Parklar Teşkilatı’na ibraz ettikten sonra bir avlanma pulu alıyor. Kulüp üyeleri ya da dernek üyeleri bin lira, üye olmayanlar 2 bin lira yatırıyorlar. Kulüplerin ücreti kulübe göre değişiyor. En azı 2-3 bin lira. Bu üyeliği olan kişilere bir indirim sağlıyorlar. Olmayanlardan yüksek rakam, 2 bin lira alıyorlar. Bir de maliye harcı var. Maliye harcı da yine kulüp üyesi olanlara biraz indirimli oluyor. Kulüp üyesi olanlara yıllık ücreti bin 400 lira, bu direkt maliyeye, devlete giden bir para. Kulüp üyesi olmayanlara da bin 600 lira gibi bir para tahsil ediyor devlet. Bunları yatırdıktan sonra Milli Parklar Teşkilatı’ndan kendileri avlanma pulunu alıyor. Bu ava açık olan saha ve ava açık av türleriyle ilgili yıllık avlanma hakkı veriyor.”

“Avcılığın spor olabilmesi için ‘müsabaka’ olması gerekir”

Hayvanseverlerin avcılığa karşı çıkmasını değerlendiren Boyacıoğlu, “Avcılık hiçbir zaman biz spor değildir. Bir spor olabilmesi için bunun bir müsabaka olması gerekir. Onun için avcılık ki spor değil; insanların kendi içgüdüsel genlerinde taşıdıkları, toplayıcılık ve avcılık içgüdüsü ortaya çıkan kişilerde oluşan bir hayat tarzıdır. Hayvanseverlerin bu konuya bakışı yanlış. Doğada tarımda olduğu gibi her şeyin bir hasadı vardır. Her şeyin fazlası o ortam ve o doğa için zararlıdır. Buradaki amaç sürdürülebilir avcılık ve ekol dengenin stabil tutulabilmesidir. Bunun tamamen yasaklanması bazı türlerin aşırı çoğalmasına neden olur. Zaten onun için kontrollü avcılığı sağlamak için Merkez Av Komisyonu ve buna benzer raporlar hazırlanarak bu programlar avcılara sunulur. Hayvanseverlerin bu tarz fikirleri biraz yanlış ve afakidir” açıklamasında bulundu.

“Avcılıkla ilgili çalışmalar sürüyor”

Boyacıoğlu, Meclis’e avcılıkla ilgili yeni bir kanun geleceği söylentilerine ilişkin, “Çeşitli STK’lar ile Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde bunun uzun süreden beri kanun tasarısı ve değişikliği hazırlanıyor. Bunlar biraz uzun süreçli konular. Şu anda niye vaziyette ve ne durumda olduğu hakkında net bir bilgi yok ama hazırlanıyor” dedi.

Muhabir: Deniz Dalgıç