Dursun ERKILIÇ
Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara girişimcileri, ticaret erbabı ve sanayicileriyle kalkınma yolunda hızla ilerliyor.
Bu alanda üyeleriyle birlikte büyük başarılara imza atan Ankara Sanayi Odası (ASO), başkent açısından önemli bir çalışmaya daha imza attı.
Çok önemli ve anlamlı bir rapor
ASO, Ankara’nın sanayileşmesine büyük katkı sağlayacak olan ve girişimcilik ekosisteminin tüm yönleriyle analiz edildiği, “Girişimcilik Ekosisteminde Yatırım ve Fonlama Dinamikleri: Ankara’nın Yükselen Girişimcilik Potansiyeli ve Uluslararası Karşılaştırmalar” başlıklı raporunu kamuoyu ile paylaştı.
ASO Başkanı Seyit Ardıç raporu, “Odamızın hazırladığı bu rapor Ankara’nın ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak stratejik adımların atılmasına katkı sunacak” diye tanıttı.
Raporda girişim sermayesi tüm aşamalarıyla kapsamlı bir şekilde ele alınırken, sahip olduğu güçlü akademik altyapı ve gelişmiş teknoloji merkezleriyle büyük bir potansiyele sahip Ankara’nın kısa süre içinde önemli girişim ve yatırımları sahne olması bekleniyor.
Yatırım eğilimleri de öne çıkıyor…
Türkiye’nin girişimcilik ekosistemi;
- Ar-Ge
- İnovasyon faaliyetleri
- Nitelikli istihdam
- Küresel rekabet gücü
Gibi etkenlerle pekişirken, ASO da hazırladığı rapor ile Türkiye’nin girişimcilikteki durumunu tüm yönleriyle ele aldı.
Raporda yatırım eğilimlerinin ön plana çıktığı 2020-2023 yılları arasında girişim sermayesinin; biyoteknoloji, yapay zekâ ve sağlık teknolojileri gibi yenilikçi sektörlerdeki tüm aşamaları kapsamlı bir şekilde analiz ediliyor.
Ankara’nın stratejik rolüne dikkat çekiliyor
Ankara Sanayi Odası’nın hazırladığı raporda; 153 Ar-Ge merkezi, 37 Tasarım Merkezi ve 13 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunan Ankara’nın girişimcilik ekosistemindeki stratejik rolüne dikkat çekiliyor.
Buna göre; yüksek teknoloji ihracatıyla da diğer şehirlerden ayrışan Ankara rekabetçi üstünlüğe sahip… Ankara’nın yüksek teknoloji ihracatındaki payı yüzde 13 iken bu oranın Türkiye ortalaması yüzde 3,8.
ASO’nun raporunda yer alan Ankara’ya ilişkin veri ve bilgiler arasında çok önemli hususlar var:
- 3 yıllık süreçte 10 faal teknoparkta toplam 1391 firma kuruldu.
- Start-up sayısı son 10 yıllık dönemde yıllık yüzde 8 büyüyerek 1663’e ulaştı.
- Türkiye’deki start-up’ların yüzde 17’si, bu alanda her geçen gün hızla gelişmeye devam eden Ankara’da bulunuyor.
- 2040’a kadar Ankara’da 4 bin yeni start-up kurulması ve 1,3 milyar dolara varan yatırım bekleniyor.
Ankara Sanayi Odasının işletmekte olduğu;
- ASO Teknopark…
- Model Fabrika…
- Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezi…
Başta olmak üzere, farklı iştirakleri girişim ve firmaların rekabet gücünün artmasına olanak sağlıyor. ASO’nun ortakları arasında olduğu GarajX Teknoloji Geliştirme Merkezi de yeni girişimciler ve öğrencilerin fikirlerinin ticarileşmesi adına çok önemli bir ihtiyacı karşılayacak.