İslam'ın şartları arasında yer alan oruç ibadeti hadis-i şeriflere konu olmuştur. Oruç tutarken nefse hakim olmak son derece önemlidir. Zira oruç tutmak yalnızca yemek yememek ve su içmemek değildir. Oruç tutarken dikkat edilmesi gereken kurallar da vardır. Müslümanlar, ibadetlerini doğru bir şekilde yerine getirmek için orucun hangi durumlarda bozulduğunu bilmelidirler. Peki, Aşı olmak ve iğne yaptırmak orucu bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun resmi internet sitesinde şu ifadeler yer alıyor:
“Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar.
Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.”