Yeni yıla girerken ülke genelinde hem yetişkin hem de çocukları sarsan Kovid-19, influenza ve diğer mevsimler virüslerde ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar,  Kovid-19, influenza ve diğer mevsimsel virüsler nedeniyle hasta yoğunluğunun ciddi biçimde arttığını ve hastanelerin yoğun bakım birimlerinde yatak ihtiyacı yaşandığını belirtiyor. Grip aşısı olmayan ve bağışıklığı düşük kişilerin risk altında olduğunu söyleyen uzmanlar, sağlık sistemine olan yükün artmasıyla birlikte bazı bölgelerde yoğun bakım ihtiyacının karşılanamadığını dikkat çekiyor.

Hem yetişkin hem de de çocukları sarsan Kovid-19, influenza ve diğer mevsimler virüslerdeki artışa ilişkin Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya ile konuştuk.

İstanbul'daki iki kadın cinayetine ilişkin yayın yasağı getirildi İstanbul'daki iki kadın cinayetine ilişkin yayın yasağı getirildi

Acil ve poliklinikler grip semptomlarıyla dolu”

Acil ve polikliniklerde grip semptomlarının 2-3 kat artığını ve ciddi yoğunluk oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Özkaya, “Toplumda çok fazla ateş, öksürük ve boğaz ağrısı şikayetleriyle başvurular var. Bu başvuruların altında insanların kafası karışık. Kovid-19 mu oldum, grip mi oldum, domuz gribi mi oldum?  Bir test yapıyoruz birinde domuz gribi çıkıyor. Başka bir hastada influenza, bir başka hastada kovid çıkıyor. Ve insanların kafası karışıyor” dedi.

“Hasta etmeyecek düzeydeki virüsler hastalık yapmaya başladı”

“Önceden mevsimsel dönemlerde artış olurdu. Yani hava soğuduğunda influenza hakim olurdu” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Özkaya, “Herkes influenza virüsünü bulaştırırdı iki gün üç gün ateş, öksürük olurdu. İki-üç gün içerisinde de düzelir, topluma dönülürdü. Ama şimdi kovid bağışıklık sistemimizin yanıtını da değiştirdi. Yani herkeste kovid virüsü var. Yani sizi pandemiden önce rahatsız etmeyecek düzeydeki influenza, domuz gribi virüsü de artık çok kolay hastalık yapar hale geliyor. Kovid öncesi sizi hasta etmeyecek düzeydeki virüsler bile hastalık yapamaya başladı” diye konuştu.

“Grip kronik hale geldi”

Vakaların bu kadar yaygın olmasının sebebinin insanlarda artık tek bir virüsün olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü;

“İnsanları birkaç virüs birden etkiliyor. O yüzden hangi virüsün sizi hasta ettiğini bulamıyoruz. Testeler de biri çıkıyor biri çıkmıyor. Çünkü normal influenza virüsü iki üç gün ateş, öksürük yapıyor. İki üç gün sonra düzeliyordu. Ama şimdiki tabloda birkaç virüs birden etkili olduğu için daha uzun ve etkili oluyor. Ateş, öksürük vuruyor. Bir gün iyisiniz bir gün kötüsünüz yani grip kronik hale geldi. Çünkü bir virüs değil birkaç virüs birden toplumda etkili”

“İnanılmaz bir zatürre hastalığıyla karşı karşıyayız”

Çocuk grubunun daha şanslı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkaya, “Fakat orta yaş grubu 30-40’lı yaşlar zatürreyle çok gelmeye başladı. Yani artık çektiğimiz filmlerde ateş ve öksürüklerde zatürre saptıyoruz. Çocuklar şanslı, gençler şanslı orta yaş grubu zatürreyle geliyor. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlarda hastalığı daha ağır geçiriyor ve zatürreleri artıyor. İnanılmaz bir zatürre hastalığıyla karşı karşıyayız. Bu sadece influenza bağlı değil. Birkaç virüs ile birlikte oluşuyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Maskeye geri dönmemiz gerekiyor”

Korunma yöntemlerinin koronavirüs ile benzer olduğunu dile getiren Prof. Dr. Özkaya sözlerini şöyle tamamladı;

“Aşı zamanı geçtiği için artık bireysel tedbirler ön plana çıkıyor. Maskeye geri dönmemiz gerekiyor. Tekrar korunmak için korunma tedbirlerine döneceğiz. Yoksa birkaç virüs etkili olduğu için kronikleşiyor. Öksürük, ateş oluyor. O yüzden insanların bireysel tedbirlere geri dönmeleri gerektiğini düşünüyoruz”

Kaynak: Sümeyye Aksu