Hiç gelmeyen adalet, ‘cezasızlık’ algısı toplumu gererken, sonunda AK Parti hükûmeti bu drama “dur” demek için çalışmalara başladı. Narin’in öldürülmesi, 19 suç kaydı bulunan bir caninin, kadın polis Şeyda Yılmaz’ı şehit etmesi ve üst üste gelen kadın cinayetleri, MASAK raporu ispatlanan dolandırıcılıklarına rağmen Dilan Polat ve Engin Polat’ın tahliye edilmesi, son günlerde tartışma konusu olan adli olaylarda soruşturmaların etkin yürütülmediği, delillerin zamanında toplanmadığı tartışmalarını gündeme getirdi.

Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre; özellikle Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının delillerin zamanında toplanması veya soruşturmaların etkinliği konusunda zaman zaman görüş ayrılığına düştükleri de biliniyor. Soruşturmalar mahkeme aşamasına geldiğinde, kolluktan gelen deliller yeterli olmadığı veya eksik olduğu için, suçlu durumundaki kişiler ya tahliye ediliyor ya da hiç tutuklanmıyorlar.

Bu durum kamuoyunda ‘Polis yakalıyor, mahkeme bırakıyor’ algısının yanı sıra, suç işleyenlerin ceza almadığına yönelik tartışmaları da beraberinde getiriyor. AK Parti ve hükümet bu tartışmalara son vermek için adli kollukla ilgili önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Delillerin zamanında toplanması ve soruşturmaların etkinliğinin artırılması için Adalet Bakanlığına bağlı adli kolluk teşkilatı kurulması önerisi gündeme geldi.

Selma Ateş'e saldıran kişi Ankara'da ev hapsindeyken iki cinayet işledi Selma Ateş'e saldıran kişi Ankara'da ev hapsindeyken iki cinayet işledi

Yetersiz deliller

Adli kolluk ile idari kolluğun birbirinden ayrılması geçmişte de tartışma konusu olmuş, adli kolluk yönetmeliği çıkarılmış, ancak uygulaması istenilen düzeyde gerçekleşmemişti. İçişleri Bakanlığı buna itiraz etse de AK Parti’nin son seçim beyannamesinde de Adalet Bakanlığına bağlı adli kolluk teşkilatının kurulacağı, böylece polisin adli ve idari görevleri arasındaki ayrımın kesin olarak belirleneceği ifade edilmişti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, delillerin zamanında toplanmamasının toplumda rahatsızlığa sebep olduğunu belirterek “Kişiler serbest kaldıktan sonra birtakım delillerin görüntülerin ortaya çıkması toplumda rahatsızlığa sebep oluyor. Dolayısıyla soruşturma aşamasında bu görüntülerin elde edilebilmesi, delillerin elde edilebilmesi konusundaki soruşturmanın daha etkin olabilmesiyle ilgili neler yapılabilir? Bizim seçim beyannamemizde adli kollukla ilgili bir düşünce vardı. Bu yeniden konu tartışılabilir” diye konuştu.

Uzmanlaşma şart

AK Parti kaynakları da, son günlerdeki tartışmaların temelinde adli kollukla ilgili sıkıntıların olduğunu belirterek “Savcılar delil toplama dahil birçok konuda problem yaşayabiliyor. Polis, kime bağlı ise onun talimatı ile çalışıyor. Uzmanlaşma da olmuyor. Adli kolluk savcıların emrine verilir ve ayrı bir yapılanma kurulursa, uzmanlaşma da olacaktır. Savcı şu anda polisten ne gelirse ona göre soruşturma yapıyor” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi