Yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğün sezonu da başladı. Çiftler tarafından, mutfak ürünlerinden, beyaz eşyaya, mobilyadan, düğün salonuna kadar pek çok alanda ise uygun fiyatlı araştırmalar hız kazandı. Doluluk oranları yüzde 70-80’i bulan düğün salonlarında, her çiftin ihtiyacını karşılayan birbirinden farklı paketler mevcut. Ancak tüm bu paketler artan maliyetlerle birlikte cep yakıyor. Tüm Etkinlik Sektörü Konfederasyonu Başkanı Yılmaz Ulucan düğün sezonun başlamasıyla birlikte artan maliyetleri Elips Haber’e değerlendirdi.

“Fiyatlar yüzde 150 arttı”

Düğün salonları maliyetlini bir önceki seneyle karşılaştırdığımızda durum nedir? Düğün paketleri neler?

Düğün salonlarının maliyetleri geçen seneye oranla yüzde 150 artmış durumda. Firmalar, yemekli düğünlerde genelde her şey dahil şeklinde çalışıyor. Organizasyon, süsleme, yeme-içme, fotoğraf vs yani anahtar teslim dediğimiz düğün sistemi. Bu şekilde bir paket var ve bu da düğünün yapılacağı semte, kişi sayısına, düğünün yapılacağı tarihe göre değişiyor. Herkesin cumartesi isteği var. Ankara’da kişi başı ücret minimum 500 TL maksimum ise 1500 TL yemekli organizasyon fiyatları var.

Düğün tercihi bölgesel olarak değişiyor

En çok tercih edilen düğün türü hangisidir?

Tokat'taki patlamaya ilişkin Valilikten açıklama: 2 kişi gözaltına alındı Tokat'taki patlamaya ilişkin Valilikten açıklama: 2 kişi gözaltına alındı

Bu durum düğünün yapılacağı şehre göre değişmektedir. İzmir’de, Antalya’da insanları içeri sokamıyoruz mecburen kır düğünü oluyor. Ancak soğuk illerde, yaz mevsiminin çok yaşanmadığı yani Ankara gibi illerde kapalı salonlar revaçta. Sahil kenarı kır düğünü, sahil kenarı olmayan illerde de kapalı düğün tercih ediliyor.

“Düğün sektörü ölmez”

Artan düğün maliyetleri insanları sade bir nikaha mı yöneltti?

Düğünün ilk başta anlamını belirlemek lazım. Düğün; köklü ailenin itibarı, misafirlerin eğlencesi, mekan sahibinin de ekmek kazancıdır. Köklü, itibarlı aileler hiçbir zaman sade bir nikahı tercih etmiyor ama tabi ülkemizin geneli bu şekilde değil. Bu yüzden artan maliyetler nedeniyle sade bir nikaha son iki senedir yönelim oldukça yüksek. Ancak düğün sektörü ölmez, devam eder.

Her şeyin bir maliyeti var. Çiftler düğün zamanı maliyete çok dikkat etmeyebiliyor. Ucuz olan düğün salonlarına yönelebiliyorlar. “Bura da düğün, başka yer de” diyerek. Ancak orada yapılan bir yanlış ki ucuza verildiği için muhakkak bir yanlış yapılmak zorundadır, bu durum işini iyi yapan düğün salonlarını da etkilemektedir. O yüzden, çiftlerin iyi yorum almış yerlere, iyi referansı olan yerlere eğilim göstermesi daha önemli. Ucuz düğün yapmaktansa, kaliteli ve uygun düğün yapmak daha çok işlerine gelecektir. Düğünler, unutulmayacak günlerdir, yıllarca güzel hatırlanması gerekilen günlerdir ama kötü bir esnaf yüzünden hem onlar o özel günü kötü hatırlıyorlar, hem de işini hakkıyla yapan esnafa da sahtekar ya da dolandırıcı gözüyle bakılabiliyor. Çiftlerden ricamız, işini iyi yapan insanlarla çalışmaları. Böylece, hayatlarının belki de en önemli günü olan düğünlerini ilerleyen yıllarda da hep güzel hatırlayacaklardır.

Muhabir: Şevval Dalgıç