Zonguldak‘ın Ereğli ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı Armutçuk Müessesi’nde meydana gelen göçükte bir kişi hayatını kaybederken altı kişi yaralandı. Hayatını kaybeden Ramazan Yıldırım, bugün defnedilecek. Göçük yaşanan işletmede maden faaliyetleri devam ediyor.
Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, “İçeride 280 kişi var, dört kişi etkilendi. Biri canlı olarak kurtarıldı. Bir kişi ağır yaralı. İki kişiden canlı ses alınabiliyor. 75 kişilik ekiple müdahale başladı” demişti.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Ereğli’deki göçüğün dün (13 Eylül) saat 13.45’te meydana geldiğini ve AFAD, Emniyet, Jandarma, 112 sağlık, itfaiye ve TTK ekiplerinin olaya müdahale ettiğini açıklamıştı.
Mayıs 2023’te de Manisa‘nın Soma ilçesinde özel bir işletmeye ait linyit maden ocağında toprak kayması meydana gelmiş, göçük altında kalan dört işçiden biri hayatını kaybetmiş, üçü yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştı.
Öte yandan Eskişehir’in Mihalıççık ilçesindeki Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Yıldızlar SSS Holding’e bağlı Doruk Madencilik işçileri kendilerini maden ocağına kapatmış, açlık grevine gitmişti.
ANKA‘nın aktardığına göre; Sayıştay‘ın 2019’da hazırladığı denetim raporuna göre, Armutçuk’ta “kesit daralması, taban kabarması olduğu, yolların bozulduğu, ocak içi nakliyatın aksadığı, etkin bir havalandırmanın yapılamadığı ve az sayıda işçi ile üretim yapıldığı” belirtiliyordu. Yine Sayıştay’ın 2021 raporuna göre iş güvenliği açısından yüzde 100 oranlı ayak boyuyla çalışılması gerekirken, ortalama yüzde 35 ayak boyu oranıyla çalışıldığı tespit edilmiş, göçük nedeniyle yaralanma ve/veya can kaybı olabileceğine dikkat çekilmişti.
Maden ocaklarında tüm uyarılara rağmen can kaybı devam ediyor
Madencilik sektöründe işçilerin güvenlik ve sağlıklarıyla ilgili yaşamsal tehlikelerin yanı sıra aynı zamanda doğa üzerinde de büyük tehditler söz konusunda. Maden ocaklarının ihaleye çıkmasının ardından ihalenin verildiği şirketlerce tesisin açılacağı noktalara geri dönüşü olmayan zararlar veriliyor. Bu bölgedelerde ortaya çıkan tozuma ile biyoçeşitlilik zarar görürken aynı zamanda hava kirliliği gibi sağlığı tehdit eden birtakım sorunların ortaya çıktığı bilim insanlarınca dile getiriliyor. Hemen hemen tüm maden tesislerinin çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporlarında bilim insanları bu sorunları ortaya koyuyor. Ancak hala izin verilen ve pek çok kez denetlenmediği ortaya koyulan maden ocaklarında can kayıpları meydana geliyor.
14 Ekim 2022’de yine Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında da grizu patlaması yaşanmıştı. 42 işçi bu patlamada hayatını kaybetmişti. Patlamayı araştırmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kurulan ‘Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’ oluşturulmuştu.
Milletvekillerine ulaştırılan raporda kapsamlı bir mevzuatın olmadığı, uygulamada çok fazla sorunların olduğu, idari yaptırımların caydırıcılığının az olduğu gibi pek çok ihmale işaret edilmişti.
Haziran 2023’te en az 159 işçi hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi‘nin (İSİG) raporuna göre, Haziran 2023’te en az 159 işçi hayatını kaybetti. Rapora göre altı ayda en az 889 işçi hayatını kaybetti. Raporda ‘Seçimler bitti ve AKP/Cumhur İttifakı’nın ‘güven ve istikrar’ içinde inşa edeceğini belirttiği ‘Türkiye Yüzyılı’ başladı. Ancak işçi sağlığı ve iş güvenliği alanında değişen bir şey yok’ denilmişti.
13 Mayıs 2014’te de Soma maden kazasında 301 işçi hayatını kaybetmişti. Söz konusu faciadan sonra maden işçileri eylem yapmıştı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bölgeye gittiğinde protestocu Erdal Kocabıyık koruma araçlarından birine tekme atmıştı. Erdoğan’ın eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel, maden işçisini yerde tekmelemişti. Yerkel madenciyi tekmeledikten sonra “Ayağım incindi” diyerek “iş göremez” rapor almıştı. Yusuf Yerkel, daha sonra Frankfurt’a ‘Ticari Ateşe’ olarak atanmıştı.