Arjantin’in yeni lideri Javier Milei Arjantin'de ticaretin serbestleşmesi yolunda adımlar atıyor. Milei hükümeti salı günü ithalat kısıtlamalarını kaldırırken Arjantin'in merkez bankası ticari dış borçları ödemek için dolar tahvili satmaya hazırlanıyor.

ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı (5 Ekim 2024) ABD'nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı (5 Ekim 2024)

Arjantin vergi otoritesi salı günü, pek çok şirketi her sevkiyat için manuel onay almaya zorlayan ithalat sistemini daha veri tabanlı bir sürümle değiştirdi. Ekonomi Bakanı Luis Caputo sosyal medya hesabı üzerinden, “Bugün itibarıyla, daha önce kesin olarak engellenmiş durumda olan ve daha fazla enflasyonist baskı ve kıtlık yaratan ithalat sürecini normalleştiriyoruz. Hükümet bürokrasisinin artık kimin mal ithal edip etmeyeceğine karar verme yetkisi olmayacak” açıklamasında bulundu.

Dolar sıkıntısı çeken Arjantin’in önceki hükümeti, pezoyu aşırı değerli tutan kur kontrollerini sürdürmeye devam ederken, ithalatı kısıtlamıştı. Milei hükümeti görevdeki ilk haftasında pezoyu yüzde 50’den fazla devalüe ederken, Merkez Bankası ticaretin normalleşmesine dair önemli bir adım olarak tükenen Döviz rezervlerini yeniden inşa etmeye başladı.

Merkez Bankası şimdi sermaye kısıtlamaları nedeniyle yurtdışındaki tedarikçilerine toplu olarak 30 milyar dolar borcu olan ithalatçılar için çarşamba günü “Bopreal” adı verilen üç yıllık dolarlık tahvilleri ihraç etmeyi planlıyor. Tahviller yıllık yüzde 5 faiz oranı sunuyor ve enflasyon baskılarını hafifletmek için Arjantin Merkez Bankası’nın piyasadan bir miktar pezoyu çekmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Kaynak: Bloomberg