Arjantin Dışişleri Bakanı Diana Mondino, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın Birleşmiş Milletler (BM) sisteminin artık küresel meydan okumalara yeterince cevap üretemediği yönündeki açıklamalarına destek verdiğini söyledi.

Mondino, 79. BM Genel Kurul toplantıları kapsamında düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuştu.

Lula'nın BM yapısının gözden geçirilmesi önerisine katıldığını dile getiren Mondino, "Veto yetkisi savaş suçları veya zulüm içeren bazı özel durumlarda kullanılamamalı." dedi.

Mondino, veto yetkisinin yeniden düşünülüp değerlendirilmesi gerektiğini, BM Güvenlik Konseyinin çok sayıda katılımcısı bulunduğunu ve ortak bir anlaşmaya varmanın da bu sistem içinde çok zor olduğunu ifade etti.

BM Güvenlik Konseyinde katılımcı sayısı ve katılımcıların kimler olacağı gibi konular konuşulurken asıl önemli hususların gözden kaçırıldığına işaret eden Mondino, "Mevcut durumdan dolayı hepimiz endişeliyiz." ifadesini kullandı.

Mondino, "Uluslararası kurallara dayalı sistem ayrımcı olmamalı. Bu düzende ele alınan konuların birçoğu gelişmekte olan ülkelere ağır yük yüklemektedir." diye konuştu.

ABD'de yeni konut satışları ağustos ayında azaldı ABD'de yeni konut satışları ağustos ayında azaldı

Küresel açlık konusuna da değinen Mondino, "Hepimiz açlık ve yoksullukla mücadeleye katkıda bulunmalıyız. Açlık yalnızca dış faktörlerin değil, her şeyden önce siyasi kararların sonucudur. Doğru siyasi koşulları yaratmak için çalışmalıyız." dedi.

Kaynak: AA