Arjantin‘de, yerleşim yerlerinden uzak, yaklaşık 3700 metre rakıma sahip bir çölde, bilim dünyası için oldukça ilginç bir ekosistem keşfedildi.
Bilim insanları Puna de Atacama platosu üzerindeki beyaz tuz düzlükleri arasında, genişledikçe katmanlı tepeler oluşturan ve stromatolit adı verilen büyük bakteri kolonilerini barındıran yeşilimsi lagünler buldu. Marshable‘ın aktardığına göre, bu eşsiz ekosistem, gezegenimizde milyarlarca yıl önce ortaya çıkan ilkel organizmalara dair bir bakış sunarak, bilim dünyasını çok heyacanlandıran bir keşif oldu.
‘Herhangi bir bilim insanının da böyle bir şey gördüğünü sanmıyorum’
Ekipteki bilim insanlarından biri olan jeolog Brian Hynek, buluşun ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Bu lagün, Dünya üzerindeki en erken yaşam belirtilerinin modern örneklerinden en iyisi olabilir. Benim gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor, hatta herhangi bir bilim insanının da böyle bir şey gördüğünü sanmıyorum.”
Dünya üzerindeki yaşamın en eski izlerinden bazıları, Batı Avustralya‘da Marble Bar’da keşfedilen 3,45 milyar yıllık fosilleşmiş stromatolitler sayesinde ortaya çıktı. Bu dönemde, siyanobakteri adı verilen ve fotosentez yapan mikroplar, katmanlı tepecikleri oluşturuyordu. Siyanobakterilerin ürettiği oksijen, yaklaşık 1 milyar yıl boyunca Dünya atmosferinde gözlemlenmiyordu.
"Eğer yaşam, Mars’ta fosil bırakacak seviyeye kadar geliştiyse, büyük ihtimalle bu şekilde görünürdü.”
Günümüzde çölleşmiş olan ancak geçmişte göller ve nehirlerle dolu olan Mars gezegeninin geçmiş koşulları hakkında da bilgi sağlayabilmesi açısından önemli bir buluş olan ekosistem için Hynek, “Eğer yaşam, Mars’ta fosil bırakacak seviyeye kadar geliştiyse, büyük ihtimalle bu şekilde görünürdü. Dünya’daki bu modern toplulukları anlamak, Mars kayalarında da benzer şeyler aramamız gerektiği konusunda bizi bilgilendiriyor” dedi.
Günümüz bilim insanları için, bu ilginç lagünlerin bilinmiyor olması pek de şaşırtıcı değil. Bu küçük çöl kasabasında kalan araştırmacılar, 35 kişilik nüfuslarına rağmen uydu görüntülerinden lagünle ilgili ipuçlarına rastladı. Yol sona erdiğinde araçları bırakıp, sonrasında yürüyerek bu yeşilimsi suları bulmayı başardılar.