Arı sokması durumunda şişlik ve ağrıyı dindirmek için sokulan bölge soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır. Buzlu soğuk kompres uygulamak şişlik ve ağrıyı hafifletir. Antiseptik, antibakteriyel ya da antifungal etkili uçucu yağlar sürülebilir. Ağrı geçmiyorsa antihistaminik etkili krem ve ağrı kesicilerden de yararlanılabilir.

Arı sokmasında uygulanması gereken yöntemler şunlardır:

Arının soktuğu bölgeyi önce soğuk su ve sabun ile yıkayın. Soğuk su ilk anda oluşan acınızı ve ağrınızı hafifletirken, sabun ise var olan zehri uzaklaştırır.

Şişliği indirmek için buz kompresi uygulyayın.

Taraftarium24 | Real Madrid – Villareal maçı canlı izle Taraftarium24 | Real Madrid – Villareal maçı canlı izle

Antihistaminik etkisi olan ilaçlar şişlik ve kaşıntı, antienflamatuar etken maddeli ibuprofen gibi ilaçlarda ağrı kesici olarak alın.

Eğer anafilaktik şok yani alerjik bir reaksiyon söz konusu ise, yüzde, boğaz ve dilde şişme meydana gelip, nefes alıp vermede zorluk yaşanmaya başlandıysa acil olarak tıbbi bir müdahele alınması için hastaneye başvurulmalıdır.

Evde uygulayabileceğiniz diğer yöntemler ise şunlardır:

Sirke: Bir pamuğa sirke döktükten sonra arının soktuğu bölgeye yerleştirdiğinizde, sirke arı zehrini nötrleyerek, acısını dindirebilir.

Amonyak veya Karbonat: Bal arısının sokması o bölgede asidik etki bıraktığı için karbonat, bikarbonat veya amonyak gibi bazik maddeler de yine acı hissini dindirebilir. Karbonat ve suyu karıştırarak oluşan macunu sokulan bölgeye sürüp, yaklaşık 15 dakika bekletebilirsiniz.

Diş Macunu: Arının soktuğu bölgeye diş macunu sürerek acının etkisini azaltabilirsiniz.

Bal: Balı yaraya sürebilir üzerini bandajla kapatarak oluşan ağrının ve kaşıntının azalmasını sağlayabilirsiniz.

Arı soktuktan sonra oluşan şişlik ve kızarıklık şiddetli reaksiyon kategorisinde değilse çok önem arz etmeyebilir. Fakat sokulan bölgeyi kaşımanız yaranın mikrop kapmasına ve geç iyileşmesine neden olabilir.

Sokulan bölge kolunuz veya bacağınız ise, o bölgeyi biraz yüksekte tutabilirsiniz

Kaynak: Haber Merkezi