Göz bozukluğunun yaygınlığını inceleyen yeni ve kapsamlı bir analize göre, dünya genelinde miyop çocuk ve ergenlerin sayısı 2050 yılına kadar 740 milyonu aşacak.
Çalışmanın yazarları, kısaca uzaktaki nesneleri görme güçlüğü olarak tanımlanabilecek miyopun 1990'dan bu yana kademeli olarak artarak, çocuk ve ergenlerin yaklaşık dörtte birinden üçte biri oranına ulaştığını açıkladı.
British Journal of Ophthalmology'de yayınlanan araştırma, 50 ülkeden 5,4 milyondan fazla katılımcıyı içeren 311 çalışmanın analizi ile gerçekleştirildi.
Çin'in Guangzhou kentindeki Sun Yat-Sen Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen yeni çalışma, daha önce miyopun artmakta olduğu bilinmekle birlikte, sorunun boyutunu daha iyi anlamak için altı kıtada güncellenmiş projeksiyonları içeriyor.
Çalışma genel olarak, 2023 ile 2050 yılları arasında miyopun küresel yaygınlığında yüzde 9'luk bir artış öngörüyor. Yazarlar, miyopun 13-19 yaş arası ergenler arasında 6-12 yaş arası çocuklara kıyasla daha yüksek olmasının beklendiğini vurguladı.
Yazarlar, 2050 yılına kadar ergenlerin yarısından fazlasının ve bu yaş gruplarındaki çocukların dörtte birinden fazlasının miyop olacağını öngörüyor.
Çalışmada yer almayan Dubai Moorfields Göz Hastanesi'nde danışman pediatrik oftalmolog olan Imran Jawaid, "Bu çok endişe verici bir tahmin ve önceki verilerle aynı doğrultuda olmakla birlikte bize daha kesin ve güncel bir öngörü sunuyor," dedi.
Miyopi artık göz hastalığı olarak görülüyor
Miyop eskiden bir göz hastalığından ziyade bir göz bozukluğu olarak düşünülse de, yaşamın ilerleyen dönemlerinde komplikasyon riski olduğu biliniyor.
Jawaid, çocuklara ilişkin rakamlarla ilgili endişeye ilişkin olarak, "Daha genç yaşta miyop olursanız, numaranızın ilerleyeceği daha uzun bir dönem olacak ve sonunda daha da miyop olacaksınız," dedi. Bu, daha küçük yaştaki çocukların komplikasyon geliştirme riskinin daha yüksek olabileceği anlamına geliyor.
Miyop gençler arasında daha yüksek olsa da, çalışma, özellikle son 30 yılda çocuklar arasında miyopun gelişme oranının ergenlerin neredeyse iki katı olduğunu ortaya koydu.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademileri tarafından geçen hafta yayınlanan bir rapor, miyopinin bir hastalık olarak sınıflandırılması ve tıbbi bir teşhis gerektirmesi çağrısında bulundu.
Raporda, ABD hükümetinin gençleri dışarıda daha fazla zaman geçirmeye teşvik etmesi tavsiye edildi. Bu da çalışmaların miyopu önleyebileceğini gösterdi.
Çalışmada yer almayan University College London'da retinal sinirbilim profesörü olan Omar Mahroo, gözlüklerin miyopu düzeltebileceğini ancak "artan miyopun retina dekolmanı ve miyopik maküler dejenerasyon gibi görmeyi tehdit eden komplikasyon riskini artırdığını" vurguladı.
"Bu komplikasyonlar geri dönüşü olmayan görme kaybına yol açabilir. Bu nedenle miyopinin nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini anlamak halk sağlığı açısından önem taşıyor."
Bölgesel eşitsizlikler ve risk faktörleri
Yeni analiz ile küresel olarak, çalışmaya dahil edilen ülkelerde miyopun yaygınlığında büyük bölgesel farklılıklar bulunurken, miyopun en yüksek Japonya'da ve en düşük Paraguay'da görüldüğü tespit edildi.
Miyopluğa neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte, bazı risk faktörleri var ve analiz, Doğu Asya'da, kentsel alanlarda yaşayan ve kadın olan kişilerin miyop olma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Açık havada daha az zaman geçirilmesi ve ekran ya da okuma gibi yüzünüze yakın nesnelere odaklanmayı gerektiren daha fazla "yakın çalışma" da buna katkıda bulunabiliyor.
Yazarlar miyoptaki artış için herhangi bir açıklama getirmezken, COVID-19 karantinalarının dışarıda geçirilen sürenin azalması nedeniyle göz sağlığı üzerinde "potansiyel olumsuz etki" endişelerine yol açtığını ancak bu etkinin kanıtlarının yeterince rapor edilmediğini belirtti.
Yeni çalışma, Asya'nın en yüksek bölgesel miyopi pransına sahip olduğunu ve Afrika'daki pranstan yedi kat daha yüksek olduğunu da ortaya koydu. Asya'daki bölgesel yaygınlığın 2050 yılına kadar yüzde 69'a ulaşabileceği düşünülüyor.
Yazarlar, "Görünen o ki, özellikle Doğu ve Güney Asyalılar olmak üzere, hızlı ekonomik geçişlerin olduğu nüfuslar, aynı zamanda en hızlı miyop geçişlerini de yaşamıştır," dedi.
Yazarlar, bazı Doğu Asya ülkelerinde erken yaşta örgün eğitime başlanmasının da miyopun yaygınlaşmasına neden olan bir faktör olabileceğini sözlerine ekledi.