Apple, İrlanda'da yıllardır ödediği düşük vergi faturalarına ilişkin Avrupa Birliği'nin (AB) en yüksek mahkemesinde açtığı 13 milyar euroluk (488.9 milyar TL) davayı kaybetti. Bu, çok uluslu şirketlerle yapılan anlaşmalara karşı yürütülen kampanyada Brüksel için sürpriz bir zafer oldu.

AB Adalet Divanı tarafından Salı günü açıklanan karar ile teknoloji devi tarafından ödenen yüzde 0.005 gibi düşük kurumlar vergisi oranlarının yasadışı bir sübvansiyonu temsil ettiğini belirten Avrupa Komisyonu desteklenerek, alt kademe olan Genel Mahkeme'nin daha önce verdiği karar iptal edildi.

Adalet Divanı yaptığı açıklamada, "İrlanda, Apple'a ülkenin geri alması gereken yasadışı bir yardımda bulundu," diyerek konuyla ilgili "nihai kararını" verdi.

Sierra Leone’da bina çöktü: 8 kişi öldü Sierra Leone’da bina çöktü: 8 kişi öldü

Bu, Brüksel'in büyük teknolojiye karşı mücadelesinde elde ettiği iki önemli zaferden biri; Google, kendi hizmetlerini tercih ettiği gerekçesiyle aldığı 2,4 milyar avroluk AB cezasına karşı açtığı ayrı bir davayı da kaybetti. Bu gelişme, AB rekabet komiseri Margrethe Vestager'in birkaç ay içinde sona erecek olan iki dönemlik görevini adeta taçlandırıyor.

Komisyon'un zaferi, Apple'ın İrlanda Hazinesi'ne 13 milyar euro kadar - ya da faiz ve masraflarla birlikte potansiyel olarak daha fazla - ödeme yapması gerektiği anlamına geliyor.

Kaynak: Haber Merkezi