İstanbul'da bayramın 2'nci günü yollar boş kaldı İstanbul'da bayramın 2'nci günü yollar boş kaldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Cumhuriyet’in 100. yılına doğru Ankara’nın ticari geçmişine dair önemli açıklamalarda bulundu. Baran, Başkent’in yüzyıllık tarihindeki gelişim sürecini anlatarak, "Milletimiz, yokluk ve zorluk içinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ni dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline getirdi. Bu başarıda Ankara’nın büyük bir rolü var," dedi.

Sempozyumda Cumhuriyet dönemi ticaret hayatı ele alındı

Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) tarafından düzenlenen "Erken Cumhuriyet Dönemi Ankara’sında Ticaret Hayatı Sempozyumu" ATO Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Etkinlikte, Ankara'nın Cumhuriyet öncesi ticari yapısından başlayarak, Başkent’in Cumhuriyet sonrası dönemdeki ticaret hayatındaki dönüşüm ele alındı. Gürsel Baran ve VEKAM Direktörü Filiz Yenişehirlioğlu seminerin açılış konuşmalarını yaptı.

Başkent’in dönüşümü: Bozkır kasabasından modern şehre

Gürsel Baran, Ankara’nın geçmişte tarım ve ticaretle tanınan, fakat 1916’daki büyük yangınla kasvetli bir hale dönüşen bir yerleşim yeri olduğunu vurguladı. Baran, Ankara’nın Cumhuriyet'in başkenti ilan edilmesinin ardından büyük bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, "Bozkır kasabası, kısa süre içinde modern bir şehre dönüştü," dedi. Şehirde ticaretin canlanmasıyla birlikte yeni binaların, apartmanların ve iş yerlerinin açılmaya başladığını söyledi.

Sanayi ve ticaret alanında atılan ilk adımlar

Ankara'nın sanayi ve ticaret hayatının gelişmesinde, erken Cumhuriyet dönemi sanayileşme ve milli ekonomi politikalarının etkisi büyük oldu. Baran, "Milli sanayiyi desteklemek için kurulan fabrikalar, istihdam oluştururken Ankara'nın kalkınmasına da katkı sağladı," diyerek, o dönemin önemli işletmelerini sıraladı. Ayrıca, şehirde açılan çeşitli dükkanlar, oteller ve mağazalar, şehrin sosyal ve ticari hayatına yön verdi.

İktisadi hâkimiyet için Ankara Ticaret Odası kuruldu

Baran, erken Cumhuriyet dönemi ticaretinin gelişiminde önemli bir kurum olan Ankara Ticaret Odası’nın kuruluşuna da değindi. "Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘İktisadi zaferler, siyasi zaferlerle taçlandırılmalıdır’ sözünden ilham alan bir grup tacir, Cumhuriyet öncesinde Ankara Ticaret Odası’nı kurdu," dedi.

Ankara, 100 yıl içinde büyük bir ekonomik başarıya imza attı

Baran, Ankara’nın 100 yıllık gelişimi boyunca büyük bir ekonomik başarıya imza attığını belirterek, "Ankara, bugün Türkiye’nin en büyük ikinci Gayri Safi Milli Hasıla katkısını sağlayan şehir konumunda," dedi. Ayrıca, Başkent’in sanayi ve ticaretin merkezi haline geldiğini vurgulayan Baran, "Ankara, 13 organize sanayi bölgesi, 13 teknoloji geliştirme bölgesi ve 152 Ar-Ge merkeziyle dikkat çekiyor," diyerek şehrin ekonomik gücünü ortaya koydu.

Sempozyumda farklı bakış açılarıyla Ankara'nın geçmişi tartışıldı

Sempozyumda, Erken Cumhuriyet dönemi ticaret hayatının farklı yönleri alanında uzman 14 akademisyen tarafından ele alındı. Koç Holding Resmi İşler Direktörü Ali Utku Atalay ve Ford Otosan Resmi İşler Lideri Ahmet Arif Sezgin gibi önemli isimlerin de katıldığı sempozyum, 24 Mart Çarşamba günü sona erdi.

Muhabir: Dursun Erkılıç