Özel haber: Halide Tonga

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, UEFA'nın Merih Demiral'a verdiği cezayı kınadı: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, UEFA'nın Merih Demiral'a verdiği cezayı kınadı:

Yukarı Dikmen Mahallesi Mustafa Kemal Atatürk'ün 27 Aralık 1919'da Ankara'ya adım attığı yer olarak biliniyor ve bölgede 8 bin 400 kişi yaşıyor. Mahallenin ismi Çankaya Belediye Meclisinin 2 Ekim'deki toplantısında oy birliğiyle Sakarya olarak değiştirildi. CHP yönetimindeki Çankaya Belediyesi Başkanı Alper Taşdelen 2019 yerel seçimlerinde Ankara Çankaya'da yüzde 73,5 oy almıştı. Yukarı Dikmen Mahallesinden yerel seçimlerde en fazla oy alan parti ise yine CHP.

Dikmen Mahallesi, Dikmen Köyü Camii Yaptırma ve Yaşatma Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Canip Nazlıcan, kararla ilgili olarak Elipshaber’e yaptığı açıklamada, “Karardan bilgimiz yoktu. Bize tebliğ edilmedi. 15 gün önce haberimiz oldu. Haberimiz olur olmaz da Belediye Başkanı Alper Taşdelen’den arkadaşlarımız randevu aldı ve görüşmeye gitti. Konu ile ilgili avukat aracılığı ile yargı süreci başlattık. Mahallemizin isminin değiştirilmesini istemiyoruz. Biz Dikmen Köyü olarak bilinen en eski yerde yaşayan nesilden geliyoruz. Şimdi burada yaşayanların mahalle ismi ile ilgili kaygıları olmayabilir. Ama biz mahallemizin adını, kültürünü ve değerini korumak istiyoruz”dedi.

AA-20231206-33116981-33116977-YUKARI_DIKMEN_MAHALLESININ_ADI_SAKARYA_OLARAK_DEGISTIRILDI

Tarihsel ve kültürel silinme istemiyoruz

Dikmen Mahallesi Muhtarı Murat Nazlıcan, muhtarlık için aday olmayacağını ve mahallenin orijinal isminin alınması için basın ve yerel yönetim desteği istediğini açıkladı.

Dikmen Köyü Camii Yaptırma ve Yaşatma Dayanışma Eğitim ve Kültür Derneği Üyesi Mustafa Cantürk ise, karar sonrası Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile görüştüklerini ifade etti. Cantük, “Bizi Sayın Başkan çok olumlu karşıladı. İyi bir diyalog kurduk. Dumlupınar ve Sakarya olarak mahalle isimlerinin değiştirildiğini ve tarihi isimler nedeni ile bu isimlerin de güzel olduğunu söyledi. Fakat burası Yukarı Dikmen Mahallesi. Atatürk, 1919 yılında ilk defa buraya adım attı. Bundan sonraki nesile Sakarya Mahallesi diye mi öğreteceğiz? Tarihsel ve kültürel silinme istemiyoruz. Görüşmeden olumlu sonuç çıkmayacağını anladığımız için yargı yoluna başvurduk.” dedi.

Önergeyi verenin CHP olduğu ortaya çıktı

2020 yılında Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Aşağı Dikmen Mahallesi'nin isminin Dumlupınar Mahallesi olarak değiştirildiğini açıklamıştı. 2 Ekim 2023'teki Çankaya Belediye Meclisinde alınan karar ile Yukarı Dikmen Mahallesinin de adı değiştirildi. Aşağı Dikmen ve Yukarı Dikmen Mahallelerinin isimleri ile ilgili karışıklık yaşandığına dair vatandaşların belediyeye şikayette bulundukları ve CHP önergesi ile durumun Meclise taşındığı, ardından AK Parti, MHP ve CHP oyları ile oybirliği ile kararın kabul edildiği öğrenildi. Nihai karar ile, Yukarı Dikmen Mahallesinin adı Sakarya Mahallesi oldu ve sokaklardaki tabelalar da değiştirildi. 

Editör: Halide Tonga