Akaryakıt başta olmak üzere bakım-onarım, kasko-sigorta gibi giderler servisçi esnafını zorluyor. Yüksek maliyetlerden yakınan servisçiler, Ankara’da servis ücretlerine yüzde 50 zam yapılmasını talep ediyor. Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İlyas Aktürk yükselen maliyetlere işaret ederek “Gider kalemlerimizin başında akaryakıt geliyor. Araçlarımız büyük araç olduğundan yakıt giderimiz çok fazla. Ayda bir veya iki ayda bir yağ değişimi ve araç bakımına gitmek zorunda kalıyoruz. Bakım ve sanayi ücretleri geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde arttı” dedi. Maliyetlerdeki artışın servis ücretlerine yansıyacağını ifade eden Aktürk, “Önümüzdeki dönem için zam talebimizi 20 Ağustos’ta Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olan ANKESOB’a ileteceğiz. Zam talebimiz yüzde 50’nin altında olmaz” diye konuştu.

“Gider kalemlerimizin başında akaryakıt geliyor”

Ankara Servis İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı İlyas Aktürk, ELİPS HABER’e servisçi esnafının yaşadığı sıkıntılara ve yeni dönem servis ücretlerine ilişkin bilgi verdi. Aktürk maliyet artışlarını, “Gider kalemlerimizin başında akaryakıt geliyor. Akaryakıta neredeyse her ay hatta bazı aylarda birden fazla zam geldiği oluyor. Araçlarımız büyük araç olduğundan dolayı akaryakıt giderimiz çok fazla. Bunun yanında bakım ve sanayi ücretlerimiz var. Kilometrelerimiz fazla olduğundan hususi araç gibi değiliz. Ayda bir veya iki ayda bir yağ değişimi ve araç bakımına gitmek zorunda kalıyoruz. Bunun maliyeti geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde arttı” sözleriyle anlattı.

30 Ağustos spot piyasada doğal gaz fiyatları 30 Ağustos spot piyasada doğal gaz fiyatları

“Zam talebimiz yüzde 50’nin altında olmaz”

Maliyetlerdeki artışın servis ücretlerine yansıyacağını ifade eden Aktürk, “9 Eylül’de okullar açılacak. Önümüzdeki dönem için zam talebimizi 20 Ağustos’ta Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olan ANKESOB’a ileteceğiz. Zam talebimiz yüzde 50’nin altında olmaz” dedi.

“Zam yapmaya mecburuz: Zam yapınca müşteri kaybediyoruz”

Servis ücretlerini veliler açısından değerlendiren Aktürk, “Her zam talebimiz olduğunda devlet okullarında öğrenci kaybı yaşıyoruz. Zam yapmaya mecburuz. Zam yapmazsak tekeri döndüremiyoruz. Zam yaptığımız zaman müşteri kaybediyoruz. Okuldaki araç sayımız 5 ise 3’e düşüyor. Böyle olunca da zarar ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Kamudaki servisler kaldırıldı: Yıl sonunda en az 2 bin tane araç boşa çıkacak”

Aktürk, servis esnafı olarak yaşadıkları bir diğer sıkıntıyı şu sözlerle anlattı:

“Devlet ‘Tasarruf Tedbirleri’ kapsamında bir genelge yayınladı. Bu genelge ile ‘kamudaki servislerin kaldırılması’ söz konusu. Şu an Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere 3-4 tane resmi kurumda personel servisleri iptal edildi. Böyle giderse yıl sonunda en az 2 bin tane araç boşa çıkacak. Bu durum veliye de yansıyacak. Çünkü bizler bir tane personel bir tane de okul servisi yapıyoruz. Eğer kamudaki servisler iptal olursa öğrenci servisi yapamayacak duruma geleceğiz. Yapacak olursak da veliye, ‘Bizi kurtarmıyor. Bin lira ise 3 bin lira’ diyeceğiz.”

“Devletten işimizi geri vermesini talep ediyoruz”

Taleplerini sıralayan Aktürk, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen yıl en yakın mesafeye servis ücretimiz 1680 lira civarındaydı. Araçlarımızda 20 öğrenci taşıyoruz. Şöyle ortalama bir hesap yapalım. Okul servisinden 32 bin lira kazanacağız. Bu 32 bin lira ile yakıt mı alacağız? Aracın bakımını mı yaptıracağız? Kasko sigorta yapmamız gerekiyor. Bunları 32 bin lira ile nasıl karşılayacağız? Bu karar 4 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayınlandı. 1 Temmuz’da sözleşmesi biten kurumlar servislerini iptal etti. Bu karar, Ankara’da öğrenci servislerini yapamayacak duruma getirdi. Biz bu konuyla ilgili yetkililerle görüştük. Devletten işimizi geri vermesini talep ediyoruz. Kurumlardaki servislerimizi tekrar bize ihale yoluyla vermesini talep ediyoruz. Diğer illerimizde de bu durum söz konusu. Ancak Ankara memur şehri olduğu için bu durumdan daha çok etkilendi. Velilerimizin de bu durumdan mağdur olmaması için servislerimizi tekrar talep ediyoruz.”

“Sosyal yardım alan ailelerin çocuklarının servis ücretlerini ABB karşılıyor”

Daha uygun fiyatlı taşımacılığın nasıl mümkün olabileceğini anlatan Aktürk, “Bizlere 9 ay boyunca akaryakıt indirimi verilebilir. Okul servis ücretlerini de mazota göre belirleyip düşürebiliriz. Bu konuda son yıllarda ABB, sosyal yardım alan ailelerin çocuklarının servis ücretlerini karşılıyor. Eğer veli sosyal yardım alıyorsa ücretini ödüyor. Bizden faturasını alıyor. Ödediği ücretin faturasını da ABB ödüyor. Belediye ile anlaşmamız var. O ailelere biz de indirim yapıyoruz. Hem servisçi esnafına hem de Ankara halkına destek vermiş oluyor” dedi.

Muhabir: Deniz Dalgıç