ABD ve Rusya arasında, The Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gerşkoviç ve ABD'li eski asker Paul Whelan'ın da aralarında olduğu isimler arasında tutuklu takası yapılacağı iddia edildi. Buna göre, bir dizi ismin bugün serbest bırakılması bekleniyor. BBC'nin aktardığına göre, üst düzey ABD'li bir yetkili, Joe Biden yönetimi tarafından kabul edilen anlaşma kapsamında, Rusya'da tutuklu gazeteci Evan Gerşkoviç, Paul Whelan ve Rus-ABD'li radyocu Alu Kurmasheva'nın serbest bırakılacağını söyledi. Habere göre, söz konusu tutuklu takası, Rusya, ABD, Almanya ve üç Batı ülkesindeki 24 tutukluyu kapsayacak. Böylelikle sekiz Rusya vatandaşının ülkelerine dönmesi bekleniyor.

Mit: Arabuluculuk rolü üstlendik

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) da perşembe günü kapsamlı bir tutuklu takasını koordine edeceğini açıkladı. Reuters, bu açıklamanın bir tarafta Rusya ve Belarus, diğer tarafta ise ABD, Almanya ve Slovenya'nın olduğu büyük bir tutuklu takasının işaretlerinin geldiği bir zamanda yapıldığına dikkat çekti.

İsrail'den, Hizbullah lideri Nasrallah'ın konuşması öncesi Lübnan'a hava saldırısı İsrail'den, Hizbullah lideri Nasrallah'ın konuşması öncesi Lübnan'a hava saldırısı

MİT'ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Bugün, kurumumuzun koordinasyonunda bir takas operasyonu gerçekleşecektir" denildi, MİT'in 'bu takas operasyonunda ana bir arabuluculuk rolü üstlendiği' bilgisi verildi.

“Uçak Ankara’ya indi”

Öte yandan, bir Reuters görgü tanığı, Rusya hükümetine ait bir uçağın Ankara'ya iniş yaptığını belirtti. Uçakta kimin ya da kimlerin olduğu ise netlik kazanmadı. Uçuş takip sitesi Flightradar24'ten alınan veriler ise daha önce ABD ve Rusya arasında tutuklu takası için kullanılan özel bir Rus hükümet uçağının önce başkent Moskova'dan Kaliningrad'a uçtuğunu, ardından Moskova'ya geri döndüğünü gösterdi.

Avukatları 'ortadan kaybolduklarını' söylemişti

Paul Whelan ile yine Rusya'da tutuklu bulunan Rus-İngiliz muhalif Vladimir Kara-Murza'nın avukatları, müvekkillerinin 'birdenbire ortadan kaybolduğunu' söylemişti. Buna göre, en az yedi Rus muhalifin son birkaç gün içinde 'beklenmedik bir şekilde' hapishanelerinden başka bir yere götürüldüğü düşünülüyor. ABD'de tutulan Rusya vatandaşı Aleksander Vinnik'in avukatı da çarşamba günü Rusya devlet haber ajansı RIA'ya yaptığı açıklamada, 'takas gerçekleşene kadar' müvekkilinin nerede olduğunu söylemeyi reddetmişti.

RIA'nın aktardığına göre, ABD'de tutuklu olan dört Rus tutuklu da ABD Federal Hapishaneler Bürosu'nun veri tabanından 'yok olmuştu'. Haberde, bu kişilerin Vinnik, Maxim Marchenko, Vadim Konoshchenok ve Vladislav Klyushin olduğu belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi