Dursun ERKILIÇ
Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti olma onurunu 100 yıldan fazladır yaşayan Ankara, tarım alanındaki potansiyeli ile dikkat çekiyor.
Ekili alan miktarı ile…
Ekili alan miktarı yaklaşık 11,9 milyon dekardır ve bu potansiyeli ile Şanlıurfa ve Konya’dan sonra üçüncü sırada gelmektedir.
Toplam 25 ilçeden oluşan Ankara’nın 9 ilçesi merkezde, geri kalan 16 ilçesi civarında yer almaktadır.
Ankara’nın her yönden kalkınmasına büyük destek sağlayan Ankara Kalkınma Ajansı verilerine göre Ankara, ülkemizde toplam işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitkilerin üretiminde yüzde 5’lik pay sahibidir.
Tarım ve hayvancılık…
TÜİK’in beş yıl önceki verilerine göre Ankara’da toplam ekilebilir alanların yaklaşık yüzde 68’ini tarla arazisi oluşturmaktadır.
Hayvansal üretim bakımından ise Ankara özellikle kümes hayvanları başta olmak üzere koyun yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemini yıllar itibariyle korumaktadır. Ankara’da temel hayvansal üretim son yıllarda artmış olup özellikle küçükbaş hayvan ve et tavuğu sayısı yeni yatırımlarla birlikte önemli oranda artış göstermiştir.
Kalkınma Ajansı verilerine göre;
- Ankara coğrafi konumundan dolayı, kuzey-güney ve doğu-batı şeridi şeklinde birbiri içerisinde farklılaşmaktadır.
- Kuzey-batı ekseni daha mikro klima iklime sahip olup, ürün çeşitliliği bakımından zenginken güney-doğu ekseninde kuru tarımın ağırlıklı bir payı bulunmaktadır.
- Özellikle küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık için elverişli koşullara sahiptir.
- Ankara ayrıca Ankara keçisi ve Ankara tavşanının anavatanı olup bu yönüyle Türkiye’nin öne çıkan bir bölgesidir.
- Tarım dışında özellikle turizm ve madencilik yönünden de zengin bir bölgedir.
- Milli ve tabiat parkları, mesire alanları, coğrafi işaret almış veya almamış birçok ürün ve termal su tesisleri bakımından önemli bir potansiyeli bulunmaktadır.
14 yıldan buyana…
Ankara Kalkınma Ajansı, faaliyete başladığı 2010 yılından bu yana, iç dengesizliklerin azaltılmasına yönelik çeşitli programlar yürütürken: bugüne kadar söz konusu alanda toplam 300’den fazla projeye destek sağlamıştır. Desteklenen projeler ağırlıklı olarak tarıma dayalı sanayinin geliştirilmesi ve ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi üzerinedir.
Kırsalda yaşayan kadınların sosyal ve ekonomik hayata daha aktif katılımlarını sağlamak için onları kooperatif örgütlenmesi altında destekleyerek güçlendirme çalışmaları da devam ediyor.
Verimliliğin arttırılması için
Kalkınma Ajansı çalışmalarıyla; Yeni Nesil Kırsal Kalkınma yaklaşımı sayesinde tarım sektöründe teknoloji ve inovasyon yoluyla verimliliğin artırılması, kırsal alanların sosyal ve çevresel sürdürülebilirliğinin sağlanması ve kırsal alanlarda kadınların daha fazla ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.
- Ankara bölgesi birçok tarım ürününün üretiminde ilk sıradadır.
- Tarım sektöründe çalışanların tarım dışı sektörlere yönlendirilmesi sağlanarak kırsalda ekonomik faaliyetler çeşitlendirilmektedir.
- Kırsal ekonomik faaliyetlerin turizm gibi yapılarla çeşitlendirilmesi bölge içi dengesizliklerin azaltılmasına önemli katkılar sağlamaktadır.
- Bölgede tarım ile turizm sektörü arasında gerek merkezi kurumlar gerekse yerel yönetimler arasında ortak bir vizyon doğrultusunda etkileşimin artırılması önemli bir ekonomik, sosyal ve çevresel etki yaratmaktadır.
- Ankara keçisinin ıslah çalışmaları devam etmektedir.
- Termal su yoluyla kurutulmuş meyve üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi önemli bir ihracat kalemini oluşturmaktadır.