Avrupa Merkez Bankası yetkilisinden faizde indirim sinyali Avrupa Merkez Bankası yetkilisinden faizde indirim sinyali

Her köşe başında artan kahve zincirleri esnafın belini büküyor. Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, kahveci esnafının maliyetlerinin arttığına dikkat çekerek, “Ücret tarifelerimizi güncelledik. 1 bardak çayın fiyatı çay ocaklarında 5 liradan 10 liraya, kahvehanelerde ve oyun salonlarında ise 10 liradan 20 liraya çıktı” dedi. Son yıllarda sayıları artarak popüler hale gelen ve her köşe başında açılan kahve zincirlerine tepki gösteren Güven, “Bu kahve zincirleri esnafa zarar veriyor. Nasıl ki marketler bakkaları bitirdiyse bu kafeler kahvehaneleri çay ocaklarını bitirdi. Gençler hep kafeleri tercih ediyor. Çay ocağına talep yok. Bizim ciddi iş kaybımız var. Bu gidişle bütün kahveler ve çay ocakları kapanacak. Artık çay ocakları kalmadı. Herkes çay makinesi almış. Kendileri çay demliyor. Şimdi kimse kahvehanelere gelmiyor” diye konuştu.

“Her şeye yüzde 100 zam geldi: Ücret tarifeleri güncellendi”

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven, ELİPS HABER’e kahveci esnafının yaşadığı sıkıntıları ve artan maliyetleri anlattı. Güven yeni yıla girilmesiyle birlikte çay ocaklarındaki fiyat tariflerinin güncellendiğini ifade ederek, “Çay, kahve ve şeker fiyatları arttı. Her şeye yüzde 100 zam geldi. Biz de ücret tarifelerimizi güncelledik. 1 bardak çayın fiyatı çay ocaklarında 5 liradan 10 liraya, kahvehanelerde ve oyun salonlarında ise 10 liradan 20 liraya çıktı” dedi. Çaya, kahveye, şekere her zam gelişinde müşteri kaybettiklerini söyleyen Güven, “Zaten bizim kahvehaneye gelen kesimin yüzde 50’si emeklidir. Emekli de 7 bin 500 lira alıyor. Bu parayla nasıl geçinecek? Nasıl kahveye gelecek?” diye sordu.

“Kahve zincirleri esnafa zarar veriyor”

Son yıllarda sayıları gittikçe artan ve her köşe başında açılan zincir kahve dükkanlarına işaret eden Güven, “Bu kahve zincirleri esnafa zarar veriyor. Nasıl ki marketler bakkaları bitirdiyse bu kafeler kahvehaneleri çay ocaklarını bitirdi. Gençler hep kafeleri tercih ediyor. Çay ocağına talep yok. Bizim ciddi iş kaybımız var. Bu gidişle bütün kahveler ve çay ocakları kapanacak. Artık çay ocakları kalmadı. Herkes çay makinesi almış. Kendileri çay demliyor. Şimdi kimse kahvehanelere gelmiyor” ifadelerini kullandı.

“Kahveci esnafı küçülmeye gitti: Eskiden 3 kişi çalışırdı şimdi 1 kişi bile çalışamıyor”

Esnafın yaşadığı sıkıntıların ortadan kalkması için yapılması gerekenleri sıralayan Güven, şunları söyledi:

“Her şeyden önce sosyal sigortalar, BAĞKUR primlerimiz çok yüksek. Bugün 7 bin 500-8 bin lira sigorta, 6 bin 500 lira BAĞKUR son derece yanlış. Esnafa orta direğe yüzde 20 indirim yapılması lazım. Bunlar çok yüksek. İşçi maliyetleri pahalı. Bugün yanımızda bir işçinin çalışmasının 25 bin lira maliyeti var. Bunlar esnafın belini büktü. Kahvehanede eskiden en az 3 kişi çalışırdı. Şimdi 1 kişi çalışamıyor. Beden gücümüzle para kazanmanın peşindeyiz.”

Kaynak: Deniz Dalgıç