Özel Haber: Büşra Sağlam

Cumhurbaşkanı Erdoğan kira artışları ile ilgili bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme ile mal sahiplerinin kiralarına yüzde 25 oranında artış yapılması kararlaştırıldı. Kira artışlarındaki bu düzenlemenin yeterli olmadığını savunan Hakan Akçam, Cumhurbaşkanı ve hükümetin yüzde 25'in haricinde neler yapılabileceğini, bunun gibi başka formüller üretilmeye çalışıldığını söyledi.

Kiralar neden arttı? Kira artışları ile ilgili yüzde 25'in dışında başka önlemler alınacak mı? Mal sahipleri ve kiracılar bu artışa nasıl tepki verdi? Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam ELİPS Haber’e sektör ile ilgili merak edilen bütün soruları cevapladı.

“Gayrimenkulün az oluşu talebin çok olmasından dolayı artış oluyor”

Kiralar neden bu kadar arttı?

Kiraların artmasında gayrimenkul satışları tarafındaki yükselişi ve maliyetin yüksek oluşunun etkisindendir. Dolayısıyla talep olunca gayrimenkul de az olunca ister istemez artış oluyor. Vatandaşın kiralık ev bulma noktasında talebinin çok olması ev sahiplerini, kirayı yükseltmek için birçok farklı yol denemeye yönlendirdiğini görüyoruz.

Son zamanlarda yaşanılan sıkıntılardan birisi yakın zamanda açıklanan yüzde 25’lik kira artışı oldu. Bu zam oranı, mal sahipleri tarafından düşük göründüğü için mal sahiplerinin evini yüksek bir bedelle kiraya vermesine neden oluyor.

“Kira artışlarının önlenmesinde birçok yaptırıcı ceza var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kira düzenlemesi hakkında başka önlemleri var mı?

Cumhurbaşkanının, bakanlara bu noktada talimatları var. İlgili bakanlıklar kendileri bir formül üretip cumhurbaşkanına arz ederek fikrini beyan ediyorlar. Şuan oda olarak ilgili bakanlıklara ciddi önerilerde bulunduk. Kira artışlarının önüne geçilmesiyle ilgili sahada nasıl çalışmalar yapılmalıdır? Nelere dokunulursa kira artışı düşer? Gibi sorular sorarak önerilerde bulunduk. Kiralar fazla düşmez ama stabil noktada ilerler. İnşallah bu önerilerimiz ve sorularımız değerlendirmeye alınır ve farklı bir formül sağlanılır.

“Adalet Bakanlığı ceza uygulaması için çalışma yürütüyor”

Ceza uygulaması yapılacak mı?

Kira artışlarına yapılan yüzde 25'lik zam oranına uymayanlara ceza-i heyetiye uygulanması yapılacak ve bu konuda Adalet Bakanlığı çalışma içerisinde bulunuyor.  Yüzde 25 zam oranına uymayan kişilere hapis cezasını tasvip etmiyoruz. Mal sahibinin serbest piyasa ile bir alakası yok.

Kira artışları düzenlemesi ile ilgili 1 Eylül 2023 tarihinde arabuluculuk sisteminin devreye girecek.  Diyanet bakanlığı çalışmalarında kiralık ve satılık konutları vatandaşların yaptığı hareket, fahiş fiyat ve mevzuat piyasasına alınması ile ilgili uygulama yapılırsa kira artışlarının biraz frenleneceğini düşünüyoruz.

 Kiraların düşme ihtimali nedir?

Geçen sene 4 bin ile 12 bin arasında bulunan kiralar, bu sene 12 bin ile 72 bin lira arasında değişkenlik gösteriyor. Vatandaşlar kira ödeme noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Kira oranları fazla düşmez, stabil olarak devam eder.

Editör: Kadir Gürhan