Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen delta kanatlı, jet motorlu, Muharip İnsansız Savaş Uçağı ANKA-3 (MİUS)’un görüntüleri paylaşıldı. İlk kez 18 Mart 2023 tarihinde hangardan çıkartılması beklenen ANKA-3’ün 2023 Nisan gibi motor çalıştırarak taksiye başlaması ve yıl ortasında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenmektedir.
ANKA insansız hava aracı platformu üzerinden geliştirilen ANKA-3 jet motorlu İHA’nın, kuyruk tasarımında herhangi bir yatay ve dikey stabilize bulunmaması, silah istasyonun gövde içinde barındırması sayesinde düşük radar izine sahip olacağı değerlendirmektedir. Yaklaşık 0.7 mach (800 km/s) hıza ve 7 tona varan kalkış ağırlığına, kanat altı silah istasyonlarıyla yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olan ANKA-3, Türkiye’nin yeni nesil insansız hava araçlarında geldiği yeri göstermesi açısından oldukça önemli bir yere sahip olacak.
ANKA-3 ile keşif, gözetleme ve istihbarat toplanması, milli mühimmatlarla havadan karaya taarruz, hava-hava mühimmatları ile de düşman helikopter, uçak ve İHA’larını avlaması, düşük radar iziyle (stealth ucav) düşman radar ve hava savunma sistemlerinin etkisiz hale getirilmesi görevlerinde yer alabilecektir.
ANKA-3 MİUS Özellikleri:
- Jet Motorlu
- 7 ton Ağırlığında
- 0.7 Mach (800 km/s) Hızında
- Düşük Radar İzine Sahip
- Hava-Yer, Hava Hava Görevleri İcra Edebilme
Anka 3 Teknik Özellikleri:
- Anka ve Anka II SİHA ile Ortak Aviyonik mimari ve YKİ (Yer Kontrol İstasyonu)
- Düşük Radar Görünürlüğü (Stealth)
- Yüksek Hızda İntikal
- Yüksek Faydalı Yük Kapasitesi
- LoS/BLOS (Uydu Kontrolü)
- Max. Kalkış Ağırlığı: 6.500 kg
- Faydalı Yük Kapasitesi: 1.200kg
- Servis İrtifası: 40.000 ft
- Dayanım: 10 saat @ 30kf
- Seyir Hızı: 250kts/0.42Mach @ 30kf
- Azami Hız: 425kts/0.7Mach @ 30kf
2023 Nisan ayında ANKA 3’ün motor çalıştırarak ilk uçuşunu yapması beklenmektedir.