Haber: Betül Vural

Yılda 10 milyondan fazla turistin tatil yaptığı Antalya'da bu yıl yabancılara 10 bin 372 konut satıldı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancılara konut satışlarının arttığı şehirde, Slav kökenli Rus ve Ukraynalı vatandaşların yoğunluğu dikkat çekti. ANEKO (Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çağlar, emlakçılık yetkisi olmadan konut satışı yapan yabancı vatandaşlar konusunda denetleme yapılmadığını belirtti.

Dünyanın her köşesinden insanın Antalya’ya göç ederek, ev aldığını söyleyen Çağlar, bölgede en çok Rus, Ukraynalı ve Arap yoğunluğu olduğunu ifade etti. Konut satışlarındaki orana yönelik açıklama yapan Çağlar, ‘’Pandemiden sonra konut satışı zirve yaptı. Rusya-Ukrayna savaşından sonra fiyatlar üçe dörde katlandı’’ dedi.

‘’Konut alan yabancılar, kendi insanları tarafından kandırıldı’’

Çağlar, Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaştan sonra Antalya’ya göç eden yabancıların, konut satışı konusunda ilk olarak kendi milletlerinden insanlara başvurduklarını dile getirdi. Çağlar, ‘’Savaştan sonra gelen insanlar, konut alırken buraya önceden yerleşmiş olan kendi milletlerinden insanları tercih etti. Bu insanlar, kendi insanları tarafından kandırıldı. Konutlar, ederlerinden daha fazla fiyatlara satıldı’’ diye konuştu. Çağlar, bu konuda birçok mağdurun yargıya başvurduğunu belirtti.

Fiyatların bu sebeple arttığını açıklayan Çağlar, ‘’Bu fiyatların artmasından sonra Türk vatandaşlar da fiyatları artırdı’’ diye ekledi.

‘’Yabancılar, kaçak şekilde konut satıyor’’

Antalya civarında 15 bin civarında yabancı ve yerli emlak işi yapan vatandaş olduğunu aktaran Çağlar, ‘’Yabancılardan bir kısmı, kendi içlerinde ev satıyor, araba kiralıyor. Araba kiralayıp taksicilik yapan da var’’ ifadelerini kullandı.

Bu kişilerin vergi ödemeden, yetkisiz bir şekilde emlakçılık yaptığını öne süren Çağlar, ‘’Komisyon alarak, fahiş fiyatlara konut satışı yapıyorlar. Bizim esnafımız yüzde 2 komisyon alırken bu kişiler yüzde 10 komisyon alıyor’’ diye konuştu.

Emlak, galericilik, araba kiralama alanlarında bu konuda bir denetleme olmadığının savunan Çağlar, ‘’Bizim esnafımız gece gündüz denetlenirken bu kişilere denetleme yapılmıyor’’ dedi.

‘’Emlak sektörü, kayıt dışı bir şekilde yabancıların kontrolünde’’

Türk vatandaşların mevcut ekonomik koşullar sebebiyle ev alamadığını ifade eden Çağlar, ‘’Emlak sektörü, kayıt dışı bir şekilde yabancıların kontrolünde’’ ifadelerini kullandı.

Bu konuda uygulanması gereken denetimlerin yetersizliğine dikkat çeken Çağlar, ‘’Biz bir konut satıldığında ülkeye dolar girdi sanıyoruz ama girmiyor. Çünkü bu kişiler, bu işleri yaparken devlete bir kuruş vergi ödemiyorlar. Kaçak şekilde yapıyorlar’’ şeklinde konuştu.

Bir denetlemede, yabancı bir kişinin üzerinde 20-30 konut çıktığını ve bunların hiçbiri için vergi verilmediğini anlatan Çağlar, ‘’Biz her şey için vergi verirken, bu kişiler 1 lira vermeden memleketimizde har vurup harman savuruyorlar’’ diye konuştu.

Konu hakkında bütün yetkili kurumlara başvurduğunu aktaran Çağlar, bu konudaki yanlış anlaşılmaların onların mesleğini etkilediğine değindi. Çağlar, ‘’Bu insanların emlakçı, galerici olduğu söylendiğinde bizim mesleğimize de leke sürülüyor’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Betül Vural