Bilim insanları, insan kaynaklı iklim bozulması ve El Nino’nun etkilerinin bölge genelinde tahribata yol açması nedeniyle en kötüsünün henüz gelmemiş olabileceği konusunda uyarıyor.

Şili‘nin merkezindeki And Dağları’ndaki sıcak dalgası karı 3.000 metrenin (9.840ft) altında eritiyor ve bu da ilkbahar ve yaz aylarında eriyik suyuna bağımlı olan mansap vadilerinde yaşayan insanlar için zincirleme etkiler yaratacak.

Coquimbo bölgesindeki Vicuña Los Pimientos istasyonunda kaydedilen 37C’nin nedeninin, küresel ısınma, El Nino ve yerel halk tarafından sıcak ve kuru hava getiren Terral rüzgarları olarak bilinen doğu rüzgarlarının küresel bir kombinasyon olduğunu söyleyen Groningen Üniversitesi‘nden iklim bilimcisi olan Raul Cordero’ya göre geçen salı günü, muhtemelen kuzey Şili’de 72 yılın en sıcak kış günüydü.

Kaydedilen en sıcak ocak-temmuz dönemlerinden biri

Dünyadaki Aşırı Sıcaklıklar bloguna göre, 1.000 metreden daha yüksek rakımda bulunan düzinelerce meteorolojik izleme istasyonu, kışın 35C’nin üzerinde sıcaklıklar kaydetti.

Cordero, bu yükseklikteki olağandışı sıcaklığın endişe verici olduğunu söyledi:  “Asıl sorun, yüksek sıcaklıkların (Doğu Arjantin ve Uruguay’da) kuraklığı nasıl şiddetlendirdiği ve kar erimesini nasıl hızlandırdığıdır.”

Alt kıta, kaydedilen en sıcak ocak-temmuz dönemlerinden birini yaşadı.

Bölge ülkelerinden Uruguay’ın başkenti Montevido‘da rezervuarlar çoktan kurudu ve musluk suyu içilebilir değil. Bu nedenle su kıtlığı şimdiden ciddi bir sorun olarak duruyor. Şili, yılın başında çıkan yangınlardan en kötü etkilenen ülkeler arasındaydı, şimdilerde de uzayan kuraklıkla boğuşuyor. Cordero, başkent  Santiago’nun ocak ayından bu yana dokuzuncu sıcak dalgasını yaşadığını, 2020’deki 10 sıcak dalgası yıllık rekorunu kırmasının beklendiğini söyledi.

Guardian‘a konuşan La Paz‘daki Universidad Mayor de San Andrés‘in atmosfer fiziği direktörü Marcos Andrade de And Dağları’nın Bolivya ve Peru sınırları içinde kalan bölümünün yılın başından beri “olağandışı” hava koşullarına maruz kaldığını belirtti. Güney yarım küre yazına yaklaşırken daha kötüsünün gelebileceği endişesini dile getiren Andrade, “El Niño genellikle yılın sonunda zirveye ulaşır. Henüz tam etkilerini gördüğümüzü sanmıyorum” dedi.

Brezilya, Arjantin ve Uruguay’daki birçok şehirde de sıcaklık rekorları kırıldı. Buenos Aires’te 11 Mart’ta şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık olan 38.6C kaydedildi, Uruguay’daki Mercedes kenti ise 40.5C ile yeni bir zirveye ulaştı.

Kış ortasındaki sıcak dalgası, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin Güney Amerika’nın güney kesiminin özellikle yüksek sıcaklık dönemlerine karşı savunmasız olduğunu belirten son raporuyla uyumlu.  Araştırmalar, Amazon bölgesi ve Atacama Çölü’ne kadar Pasifik kıyısı dahil olmak üzere Kuzey Güney Amerika’nın daha sık ve yoğun sıcak hava dalgaları yaşayacağını gösteriyor.

Editör: Halide Tonga