Son birkaç haftadır kripto piyasaları dikkate değer iyileşme gözlemleniyor. Önemli fiyat artışlarından yalnızca Bitcoin, Ethereum veya BNB gibi büyük kripto paralar faydalanmadı. Boğa koşusunun ivme kazanmasıyla birlikte başlayan coin rallisi, yeni bir altcoin sezonunun sinyalini veriyor.

Kripto paralarda salı sabahı itibarıyla en çok yükselen token’lardan biri Ampera (AMP) oldu. DeFi alanının teminatlı ödeme konusunda hizmet veren projesi sabah saatlerinde %200’den fazla artış yaşadı.

AMP aynı zamanda 2021 yılında ulaştığı zirvesini de geçmeyi başardı ve 0.017 doları aştı. AMP’nin yüzde 230’dan fazla orandaki yükselişinin arkasında net bir sebep ya da açıklama bulunmuyor ancak bu çıkış, Bitcoin’in sert yükselişlerinin ardından genelde altcoin’lerde görülen benzer hareketlerden bir tanesi de olabilir.

AMP’deki yükseliş; diğer DeFi token’larında da bazı fiyat artışları getirse de, bu çıkışlar %200’lük seviyenin yanına pek de yaklaşamadı.

Nasıl çalışıyor?

Bilindiği üzere AMP, herhangi bir varlığın transferini merkeziyetsiz ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için yaratılmış bir proje olarak ön plana çıkıyor. İki taraf arasında yapılacak transfer, bir teminatın verilmesiyle güvenli hale getiriliyor. Teminat kilitlenip serbest bırakılabiliyor ya da başka bir alana transfer edilebiliyor. Teminatı yöneten sistem böylece iki taraf arasındaki güveni de sağlamış oluyor.

Transferle ilgili bir sorun yaşanırsa, ağ tüm masrafları bir tarafa geri ödüyor. Bir taraf gerekli kripto varlıklarını alamıyorsa kayıpları karşılamak için stake edilen AMP token’ları da teminat olarak sorunu çözmek için devreye sokuluyor.

Kaynak: Uzmancoin