Avrupa Merkez Bankası (AMB) üyesi Francois Villeroy’un hafta sonu yaptığı açıklamalar banka üyelerinin faiz hususunda görüş ayrılığına düştüğünü ortaya koydu.

Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından CDS geriledi, borsada yükseliş yüzde 2'ye yaklaştı Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından CDS geriledi, borsada yükseliş yüzde 2'ye yaklaştı

Villeroy, La Tribune Dimanche’a verdiği röportajda “Önümüzdeki toplantılar her şeye açık olacak” açıklamasını yaparak erken bir faiz indirimi yapılabileceğinin işaretini verdi.

Villeroy faiz indirimi için fazla beklemenin sorun yaratabileceğini ifade ederek “Dengeye gelen iki riskten kaçınmak durumundayız: Birincisi erken faiz indirerek hedefi kaçırmak, ikincisi ise çok geç hareket etmek ve aktiviteyi aşırı şekilde yavaşlatmak” dedi.

Villeroy’un bu açıklaması ECB Başkanı Christine Lagarde’ın perşembe günü “faiz indirimlerini tartışmak için erken olduğu” yorumundan sonra geldi. AMB’nin bazı şahin üyeleri ücretlerdeki artışlar kesinleşmeden faiz indirimi yapılmaması gerektiğini ifade ediyor.

Daha önce faiz indirim penceresini açmak için en erken haziran ayını işaret eden Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot Pazar günü gerçekleştirdiği söyleşide ücret verilerinin önemli olduğunu tekrar etti.

Kaynak: Bloomberg