Başvurusunda yer alan taslak izahnameye göre şirket, çıkarılmış sermayesini 127 milyon TL’den 142 milyon TL’ye yükseltilmesi nedeniyle artırılacak 15 milyon TL nominal değerli 15 milyon adet pay ve ortaklardan 5 milyon TL nominal değerli 5 milyon adet pay olmak üzere toplam 20 milyon TL değerli 20 milyon adet payları halka arz etmeyi planlıyor. Şirketin halka açıklık oranı da yüzde 14,08 olacak.

Satışlarının yüzde 98’i ihracata yönelik olan şirket, başta narenciye ürün grubu içinde yer alan limon, portakal, mandalina, greyfurt olmak üzere üzüm, karpuz, çilek, kiraz, elma, kavun, şeftali, nektarin, kayısı, nar, armut, domates, pırasa, salatalık, kabak ve havuç üretimi yapıyor, aynı zamanda sözleşmeli üreticilerine ürettiriyor. Üretimin büyük bir bölümü şirketin kendi mülkiyetinde bulunan 3.400.000 m2 alanda gerçekleştiriliyor. Ayrıca talep edilen diğer sebze ve meyvelerin tedariki ve satışını gerçekleştiriyor.

Altun Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun, babasının vefatı üzerine memleketi İskenderun’a dönüyor ve Altun Gıda’nın bugünkü temellerini atıyor. “İlk başta sebze ve meyve ile başlamadım, ne bulursam onun ticaretini yaparak başladım” diyen Zeki Altun, şunları söyledi: “Hatay, bildiğiniz gibi Ortadoğu’nun ticaret yolları üzerinde. 1981’de Hatay’dan bölgeye ilk başta beyaz eşya satarak başladım. Lübnan, Suriye, Suudi Arabistan gibi ülkelerde iyi iş birlikleri kurdum. Daha sonra iş yaptığım kişiler, bana başka ürünler de sormaya başladı. Yaş meyve ve sebze de satmaya başladım. Üretim tesisi kiraladım. Hatay ve Çukurova bölgesinde sözleşmeli çiftçilerle çalıştım, daha sonra da kendi çiftliklerimiz oldu.”

Akfen İnşaat'ın halka arz büyüklüğü belli oldu Akfen İnşaat'ın halka arz büyüklüğü belli oldu

2011 yılında üretime geçme kararı aldıklarını belirten Altun, “Biz önemli bir noktada farklılaştık. Çiftçilere pestisit kullanımının zararlarını anlattık, ancak istediğimiz sonuçları alamadık. Üretime girme kararını işte bu nedenle aldık. Böylece Avrupa standartlarında ürün ihracatı yaparak, rakiplerimizden ayrıldık. Bu anlayışımız, hikayemizi gerçek anlamda başlatan bir dönüm noktası oldu. Bugün, net ihracatçı kriterlerine uygun olarak başta Avrupa Birliği olmak üzere, Rusya, ABD, İngiltere, Kanada, Ukrayna, Uzak Doğu ve Orta Doğu pazarlarına ihracat yapıyoruz. Geldiğimiz noktada Türkiye’nin büyük sebze ve meyve ihracatçılarından biri olarak halka arz heyecanı yaşıyoruz” diye konuştu.

Altun Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun da Sermaye Piyasası Kurulu’na halka arz için başvuru yaptıklarını belirterek “Çukurova’da ve Hatay’da kendi tarlalarında yetiştirdiği, kendi tesislerinde paketleyerek, kendi tırlarıyla uluslararası market zincirlerinin manav reyonlarına ulaştıran ve yıllık konsolide olarak 100.000 ton yaş meyve sebze ticareti hacmine sahip olan Altun Gıda’nın önemli kilometre taşlarından birisi de halka arz olacak” dedi.

Kaynak: Bloomberg