Almanya'nın sanayi üretimi Haziran ayında pozitif sinyaller verdi. Ülkede sanayi üretimi Haziran ayında bir önceki aya yüzde 1,4 arttı. Bu aylık artış Şubat 2023'ten bu yana en hızlı artış oldu. Bloomberg anketindeki beklenti artışın yüzde 1 olması yönündeydi.

ABD'nin cari açığı ikinci çeyrekte arttı ABD'nin cari açığı ikinci çeyrekte arttı

Yıllık olarak ise sanayi üretimi beklentilerin altında geriledi. Haziran ayında Almanya'da sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 geriledi. Beklenti gerilemenin yüzde 4,2 olarak gerçekleşmesi yönündeydi.

Veriler sanayi üretimindeki artışı otomobil ve elektrikli teçhizat sektörlerindeki yükseliş sürükledi.

Haziran ayında fabrika siparişlerinde beklenenden daha büyük bir artış kaydedilmesine rağmen son dönemde açıklanan diğer veriler hayal kırıklığı yaratmıştı.

Gayri safi yurtiçi hasıla, iş dünyası beklentileri ve özel sektör üretiminin bir göstergesi sürpriz düşüşler kaydetti.

Bundesbank Temmuz raporunda “Zayıf talep ivmesi henüz tam olarak atlatılmadı. Sanayi faaliyetlerinin muhtemelen sadece yavaş bir şekilde iyileşeceği” uyarısında bulunmuştu.

Bundesbank yine de üçüncü çeyrekte ekonomik faaliyetin biraz daha güçlü olacağını öngördü.

İmalatçıların bu yıl şimdiye kadar düşük performans göstermesi nedeniyle büyümeyi destekleme görevi hizmet sektörüne düştü.

Sanayiden gelecek bir destek, özellikle enflasyonun inatçı olduğu ve yüksek ücret artışlarının azaldığı Almanya için daha dengeli bir toparlanma sağlayacak.

Kaynak: Bloomberg