Almanya’da fabrika siparişleri, Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki sıkıntıların üçüncü çeyrekte sürdüğünü göstererek temmuz ayında azaldı.
Talep haziran ayına kıyasla yüzde 11,7 gerilerken söz konusu rakam ekonomistlerin Bloomberg anketinde beklediği yüzde 4,3’lük düşüşten çok daha büyük bir düşüş olarak kaydedildi.
Düşüş üç aylık yükselişten sonra gerçekleşti.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yol açtığı kış resesyonuna katlanan Almanya’nın üretimi ikinci çeyrekte artmayı başaramazken üçüncü çeyrekte olası bir durgunluk yaşaması bekleniyor.
"Avrupa'nın hasta adamı" lakabı geri döndü
Alman ekonomisinin 2023 yılının son çeyreğinde yüzde 0,1 büyümesi beklense bile bazı uzmanlar Almanya’nın 1990’daki birleşmesinden sonra Almanya’ya takılan “Avrupa’nın hasta adamı” etiketini tekrar gündeme getirdi.
Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin’in yaşadığı ivme kaybıyla talebin zayıflaması en fazla sanayinin darbe almasına yol açtı.
Perşembe günü açıklanacak Alman imalat verilerinin zayıflığını devam ettiğini gösterebileceği kaydedilirken ekonomistlerin medyan tahmini bu veride üst üste üçüncü aylık küçülme yaşanacağı yönünde kaydedildi.
"Mevcut durum iyi değil"
Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, “Hasta adam” lakabı sorulduğunda mevcut durumun iyi olmadığını belirtti. Nagel, Handelsblatt gazetesine verdiği bir röportajda, “Kış yarıyılından teknik resesyona girdiğimiz ve o zamanda bu yana ekonomik kalkınmanın tatmin edici olmadığı doğru fakat bu tablonun yeniden düzelmesini bekliyoruz” dedi.
1990’lı yılara kıyasla çok daha iyi durumda olduklarını beliryen ve işgücü piyasasının gücüne dikkat çeken Nagel, “Almanya, Avrupa’nın hasta adamı değil. Bunun yanlış bir teşhiş olduğunu ve kendimize daha güvenmemiz gerektiğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.