Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), eylül ayına yönelik fabrika siparişleri geçici verilerini yayımladı.

Buna göre, Almaya'da üretilen ürünler için siparişler, eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 yükselirken, Eylül 2022 tarihine göre yüzde 4,3 geriledi.

Fabrika siparişlerine yönelik piyasa beklentisi, aylık yüzde 1 düşmesi yönündeydi.

Destatis, daha önce öncü verilerle yüzde 3,9 olarak açıkladığı ağustos ayında yönelik fabrika siparişlerini, nihai verilerle yüzde 1,9 olarak güncelledi.

Destatis, ağustos ayı için yapılan yüksek revizyona yönelik, "Veri işleme ekipmanı, elektronik ve optik ürünlerin üretiminde yanlış bildirilen verilerden kaynaklanıyor" açıklamasında bulundu.

Almanya'da eylül ayında, yurt dışından siparişlerde aylık yüzde 4,2 artış kaydedilirken, yurt içi siparişlerde yüzde 5,9 düşüş görüldü.

Destatis açıklamasında, "Dalgalanmalara daha az eğilimli olan 3 aylık karşılaştırmada, temmuz-eylül ayları arasında gelen siparişler bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,9 daha düşüktü. Büyük ölçekli siparişler hariç yeni siparişler Eylül 2023'te bir önceki aya kıyasla yüzde 2,2 azaldı" ifadeleri kullanıldı.

Eylül ayındaki yeni siparişler her bir sektörde çok farklı şekilde gelişti. Makine mühendisliği ve metal ürünleri üreticileri eylülde yüzde 8,5 daha fazla sipariş aldı.

BES-AR: Açlık sınırı 27 bin TL'yi geçti BES-AR: Açlık sınırı 27 bin TL'yi geçti

Bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatında yeni siparişlerdeki ağustos ayında yüzde 19,9 artıştan sonra eylül ayında yüzde 12,5'lik gerileme, fabrika siparişlerinde olumsuz bir etki oluşturdu.

Eylül ayında otomotiv sektöründe yüzde 2,5, uçak, gemi, tren gibi ulaşım araçlarının siparişlerinde yüzde 9,7 olarak gözlenen düşüşler genel sonucu olumsuz yönde etkiledi.

Almanya ekonomisi 2023'ün üçüncü çeyreğinde, zayıf satın alma gücü ve yüksek faiz oranları nedeniyle bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 küçülmüştü.

Hükümet, 11 Ekim tarihinde bu yıl için daha önce yüzde 0,4 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini küresel ekonomideki durgunluk nedeniyle eksi yüzde 0,4 olarak revize edilmişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) da Almanya'nın bu yıl için büyüme beklentisini yüzde eksi 0,3'ten eksi 0,5'e indirerek, bu yıl küçülen tek gelişmiş ülke olacağını açıklamıştı.

Son yıllarda yaşanan Kovid-19 salgını, tedarik zinciri kesintileri ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi çok sayıdaki kriz, Alman ekonomisinin zayıf yönlerini su yüzüne çıkarırken, Çin başta olmak üzere birçok ülkenin Almanya'dan ithal ettiği malları giderek daha fazla üretebilmesi ve yüksek enflasyonla artan faizler, Alman ekonomisinin büyümesini daha fazla zorlaştırıyor.

Editör: Deniz Dalgıç