Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Songea kentindeki bir müzede konuşma yaptı. Steinmeier, “Almanların burada atalarınıza yaptıklarından ötürü af dilemek istiyorum" dedi.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, sömürge döneminde Almanya'nın Tanzanya’da işlediği suçlardan 'utanç duyduğunu' açıkladı. Songea kentindeki bir müzede dikkat çekici açıklamalar yapan Steinmeier, “Almanların burada atalarınıza yaptıklarından ötürü af dilemek istiyorum. Burada olanlar ortak tarihimizdir. Atalarınızın ve Almanya’daki atalarımızın tarihidir” diye konuştu.

''Buradaki hikayeleri Almanya’ya götüreceğim''

1900’lerin başında yaşanan Maji Maji isyanında Alman güçleri tarafından 300 bine yakın insanın öldürüldüğü olay hakkında konuşan Cumhurbaşkanı, Tanzanya ve Almanya’nın geçmişte yaşananları 'ortak bir şekilde ele alabileceğini' umduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, “Buradaki hikayeleri ülkemde daha fazla insanın öğrenmesi için dönüşte Almanya’ya götüreceğim” ifadelerini kullandı.

Steinmeier, üç günlük ziyaretinde, Maji Maji liderlerinden, 1906’da öldürülen Şef Songea Mbano’nun soyundan gelen bir kişiyle de bir araya geldi. Cumhurbaşkanı, ülkesinde bir ulusal kahraman olarak görülen Mbano’nun ailesine, ondan geriye kalanları bulmak için çalışacaklarına dair söz verdi.

Steinmeier’in özrünün doğru yönde bir adım olsa da yeterli olmadığını söyleyen Tanzanya tarihçisi Mohamed Said ise, “Tarlaları ateşe verip insanları aç bırakarak savaşacak güçten düşürmeye çalıştılar. Bu kabul edilemez. Günümüz dünyasında haklarında dava açılırdı” diye konuştu.

Gazze'de can kaybı 41 bin 825’e yükseldi Gazze'de can kaybı 41 bin 825’e yükseldi

Editör: Betül Vural