Almanya'nın sınır kontrollerini başlatacağını duyurarak Schengen'i fiilen askıya alma hamlesi Avrupa'da tartışma yaratmaya devam ediyor.

Almanya Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser düzensiz göçün sınırlandırılması ve iç güvenliğin korunması için ülkenin kara sınırlarında geçici iç sınır kontrollerine başlanacağını duyurmuştu. Buna göre Almanya, sınır güvenliğini artırmak için komşu ülkelerden gelen yolcuları 16 Eylül Pazartesi gününden itibaren sıkı şekilde kontrol edecek.

Böylece AB içinde serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması fiilen askıya alınıyor.

"Sakıncalı görülen" kişilerin vizesi olsa bile geri çevrilebilmesinin yolunu açan ve Türkleri de etkileyecek bu adım AB içinde büyük tartışma yarattı. Avusturya, Almanya'nın sınırdan geri göndereceği hiçbir göçmeni kabul etmeyeceğini açıklarken Polonya, kararı "kabul edilmez" diye niteledi.

Ankara Valiliği uyardı: Zorunlu olmadıkça çıkmayın Ankara Valiliği uyardı: Zorunlu olmadıkça çıkmayın

Diğer ülkeler de uygular mı?

Bu gelişmelerin Schengen'e gerçek bir tehdit mi yoksa güçlenen aşırı sağın etkisiyle popülist politikaların bir sonucu mu olduğu soruları gündeme geldi.

Almanya'nın bu adımını diğer AB ülkelerinde de uygulayıp uygulamayacağı merak konusu. İsveç, Danimarka ve Avusturya halihazırda sınır kontrollerini başlattı. Özellikle de kaçak göçmenleri almıyorlar.

Hollandalı aşırı sağcı ve İslam düşmanı lider Geert Wilders ise Almanya'nın sınır kontrollerini başlatma kararının iyi bir fikir olduğunu, aynısının kendi ülkesinde de uygulanması gerektiğini savundu.

"Hangi ülkeleri kapsıyor?"

16 Eylül’den başlayarak Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika, Danimarka’dan gelenlere 6 ay boyunca sınır kontrolleri yapılacak. Almanya’dan bu ülkelere gidiş ise serbest olacak.

Avusturya sınırlarında 11 Kasım 2024’e, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında ise 15 Aralık 2024’e kadar kontroller artarak devam edecek. Bu kontroller daha sonra uzatılabilecek. Maksimum uzatma süresi üç yıl olabilecek.

Geçen yıl sınır kontrollerinin kısmi olarak başlamasından sonra kaçak girişlerde azalma olmuştu.

Alman sınırlarından geri çevrilenlerin sayısı 2022’ye göre 2023 yılında dört kattan fazla arttı. Alman sınırlarında "geri çevirme“ ancak sınır kontrolleri sırasında mümkün olabiliyor.

Kaçak kişi, sınırı geçmiş ve Almanya’ya ayak basmış ise iltica talep ederek süreç tamamlanana kadar kalabiliyor. Bu nedenle, kaçakları sınırlarda karşılamak oldukça önemli bir süreç oluşturuyor.

Kaynak: Sözcü Gazetesi