Almanya'da hükümet, bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisini, yılın ikinci yarısında ekonomide beklenen toparlanmanın gerçekleşmemesinden dolayı aşağı yönlü revize etti. Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, Alman hükümeti tarafından yayınlanan ekonomik büyüme raporuna ilişkin başkent Berlin’de basın toplantısı düzenledi.

Bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan resmi büyüme beklentisinin eksi yüzde 0,2’ye düşürüldüğünü ifade eden Habeck, büyümenin 2025’te toparlanarak yüzde 1,2’e, 2026’da da yüzde 1,6’ya yükselmesinin beklendiğini kaydetti. Habeck, hükümetin hayal kırıklığı yaratan ekonomik tahminlerine rağmen iyimserliği korumaya çalışarak, Almanya’nın güçlü bir ülke olduğunu savundu.

Ülkenin inovasyon zayıflıkları çözülmedi

Ekonomik koşulların şu anda tatmin edici olmadığına dikkati çeken Robert Habeck, "Ancak kendimizi bunlardan kurtaracağız ve çıkış yolumuzu bulacağız" dedi. Alman ekonomisinin 2018'den bu yana güçlü bir büyüme göstermediğini belirten Habeck, hükümetin hazırladığı 49 tedbir içeren paketin ilk adım olduğunu fakat ekonominin uzun vadede büyüme yoluna geri dönmesi için daha fazlasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Habeck, "Ülkenin inovasyon zayıflıkları çözülmedi" dedi.

Bu arada, Alman ekonomi yönetimi, büyüme raporunda enflasyon tahminlerini de 0,2 puan aşağı çekerken, geçen yıl yüzde 5,9 olan enflasyonun bu yıl yüzde 2,2’ye ve 2025'te ise yüzde 2'e düşeceğini öngördü. Enflasyonun 2026’da ise yüzde 1,6 düzeyinde olacağı tahmin edildi.

Yeniden resesyona riski

Alman ekonomisi, artan faiz oranları, konjonktürel rüzgarlar ve yapısal değişiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk yaşıyor. Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü. Almanya Merkez Bankası 3. çeyrekte daha düşük büyüme beklerken, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) de 3. çeyrekte GSYH'de daha fazla düşüşün mümkün olduğunu değerlendiriyor.

Alman ekonomisi, 3. çeyrekte küçülme olması halinde teknik resesyona girmiş olacak. Teknik resesyon, "üst üste 2 çeyrek GSYH'de küçülme yaşanması" olarak ifade ediliyor. Almanya, 10 yıllık ekonomik büyümenin ardından salgının ilk yılı olan 2020'de, 2009'dan beri ilk kez resesyon yaşamıştı. Ifo, 5 Eylül'de, ülkenin 2024 ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle yüzde 0,4'ten sıfıra düşürmüştü.

G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olacak

Alman ekonomisi geçen yıl da alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmıştı. Ülke böylece, G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke olmuştu. Almanya, bu yıl da küçülürse, 2023'te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olacak.

New York borsası 15 Kasım'da düşüşle kapandı New York borsası 15 Kasım'da düşüşle kapandı

Alman hükümeti temmuzda "Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler" adı verilen bir büyüme paketiyle ekonomiyi canlandırmayı hedefliyordu. Paket, rekabetçiliğin güçlendirilmesi, bürokrasinin azaltılması, daha iyi çalışma teşvikleri, güçlü bir ekonomi için etkin bir finans merkezi ve yarının ekonomisi için verimli enerji piyasası gibi beş alanda 49 önlem içeriyor.

Kaynak: AA