Taraftarium24 | Almanya – Macaristan maçı canlı izle Taraftarium24 | Almanya – Macaristan maçı canlı izle

Ali Murat Yülek kimdir? Ali Murat Yülek nereli ve kaç yaşındadır? Sorularının cevabı merak ediliyor. Ali Murat Yülek’in kim olduğu merak ediliyor. Arama motorlarında Ali Murat Yülek kimdir? Ali Murat Yülek kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Sorgulamaları yapılıyor. Ali Murat Yülek’in biyografisini haberimizde derledik…

Ali Murat Yülek kimdir?

Ostim Teknik Üniversitesinin dünyanın önde gelen yüksek öğretim kurumları arasında yer alması için görevine devam eden Murat Yülek, OSTİM Teknik Üniversitesinin kurucu rektörüdür.

İlk ve orta öğrenimini TED Ankara Kolejinde tamamlayan Murat Yülek, 1988 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden lisans derecesini almıştır. Yale ve Boston Üniversitelerinde işletme alanında yüksek lisans, Bilkent Üniversitesinde ekonomi alanında yüksek lisans ve doktora yapmıştır.

Georgetown Üniversitesi, Technische Hochschule Ingolstadt (Almanya), Bilkent Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Obuda Üniversitesi (Macaristan) dâhil olmak üzere çeşitli üniversitelerde ders vermekle birlikte mühendis ve kalkınma ekonomisti olarak da tanınmaktadır. Murat Yülek, Columbia Üniversitesinde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuş ve doktora çalışmalarını yürütürken Yale ve Bilkent Üniversitelerinde öğretim asistanı olarak çalışmıştır. Yale Üniversitesinden Nobel ödüllü Prof. Robert Shiller'in Oxford University Press tarafından yayınlanan “Makro Piyasalar” adlı kitap çalışmasında araştırma görevlisi ve 1989 yılında Brüksel’de Avrupa Birliği Komisyonu’nda intern olarak görev yapmıştır.

Murat Yülek, Uluslararası Para Fonu'nda (IMF-Washington DC) ekonomist ve İslam Kalkınma Bankası'nda (Cidde) proje değerlendirme uzmanı olarak çalışmıştır. Çeşitli finans ve sanayi şirketlerinde genel müdür, yönetim kurulu üyesi ve başkanlık görevlerinde bulunmuştur. Dünya Bankası, UNCTAD, İslam Kalkınma Bankası ve EBRD gibi çeşitli kurumlarda ve çok taraflı kalkınma bankalarında (MDB) uluslararası danışman olarak bulunmuştur. Birçok fizibilite çalışması, etki analizi, makroekonomik ve sektörel rapor ile proje dokümanlarının hazırlanmasında dünya çapında 15'ten fazla ülkede uzman veya yönetici olarak sorumluluk almıştır. Uluslararası toplantılara ve kurumlara davetli konuşmacı, moderatör ve misafir araştırmacı olarak katılmıştır (Global Economic Symposium, COMCEC, Yale University, Duke University, Economic Cooperation Organization, Dubai Economic Council, CFO Forum-Vienna, Khazanah Megatrends Forum, China Institute for Uluslararası İlişkiler, Kore Uluslararası Ekonomi Politikası Enstitüsü, Ewha Kadın Üniversitesi, APU Ritsumeikan Üniversitesi, The Economist Round Tables, Wirtshaftsrat, G8 Deauville Partnership Investment Forum).

Murat Yülek'in makroekonomi, finans, finansal ve ekonomik kalkınma konularında hem yurt içinde hem de yurt dışında çok sayıda yayını bulunmaktadır. Son zamanlarda sanayi politikaları, kamu ihale politikalarının teknolojik gelişme üzerindeki etkileri, bilim, endüstri ve inovasyon politikaları üzerine yoğunlaşmıştır. Dünyanın önde gelen bilimsel yayıncılarından biri olan Springer (New York) da dahil olmak üzere çeşitli yayın kuruluşlarıyla bu konularda altı kitap yayınlamıştır. UNCTAD, UNOPS, Katar Devleti ve Birleşmiş Milletler Örgütü tarafından hazırlanan politika metinlerine de katkıda bulunmaya devam etmektedir.

Prof. Dr. Yülek’in How Nations Succeed: Manufacturing, Trade, Industrial Policy, and Economic Development adlı eseri 2018 yılında İngiltere'de Palgrave MacMillan yayınevi tarafından basılmasının ardından dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk onda bulunan Tsinghua University Press tarafından Çinceye çevrilerek yayınlanmıştır. Bunların dışında kitabın Türkçe, Boşnakça ve Peştuca tercümeleri de bulunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi