Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Halk TV'de İsmail Küçükkaya'nın sunduğu Yeni Bir Sabah'a konuk oldu. Gündeme yönelik değerlendirmelerde bulunan Babacan, ‘Ülkemize nasıl bir eğitim sistemi gerekiyor?’ sorusunu cevapladı.
“Öğrenmeyi öğrenmeleri gerekiyor”
Ali Babacan’ın konuşmasından satır başları şöyle;
Şu andaki eğitim sistemi maalesef Türkiye’de çocuklara bir şeyleri ezberletip iyi ezberleyip ezberlemediklerini de soran ona göre sınav yapan bir sistem. Hâlbuki o kadar artık dünyada bilgiye ulaşmak kolaylaştı ki çok ezber gerekmiyor. Herkes telefonla dünyadaki her türlü bilgiye ulaşabiliyor. Eğitimin tam da temelinde sorgulayabilen, şüphe duyan, sanal alemden gördükleri içinde hangisi doğrudur, hangisi yanlıştır, hangisi etiktir, hangisi etik değildir? Bunun ayrımını sıhhatli yapabilen becerilerle çocuklarımızın donatılması gerekiyor. Öğrenmeyi öğrenmeleri gerekiyor.
“Türkiye orta gelir tuzağına düşer” demiştim. Ve maalesef düştük.”
Bilgi o kadar hızlı çeşitleniyor ki dünyada, o kadar yoğun bilgi üretiliyor ki “her şeyi aklımda tutayım” değil, öğrenmeyi öğrenme. Zamana adapte olabilme. Ömür uzuyor dünyada. Ömür uzadıkça her şey çok hızlı değişiyor. Meslekler geçerliliklerini kaybediyor. Yeni meslekler ortaya çıkıyor “hayat boyu öğrenim” dediğimiz yani insanların sürekli olarak kendilerini değişikliklere adapte olabildiği, hayat boyunca belki bir, iki, üç tane meslek değiştirebildiği ve meslek değişimine de izin veren bir eğitim sistemi gerekiyor. Mutlaka algoritmik beceriler, kodlama becerileri, dil… En az bir yabancı dili her vatandaşımızın çok iyi konuşabilmesi ve anlaması lazım. Ancak bununla Türkiye’de demokrasi ilerler. Türkiye’de hukuk ilerler. Ancak bununla Türkiye’nin ekonomisi daha dünyayla entegre, daha çok ihracat yapan, daha çok üretim yapan bir ekonomi haline gelebilir “eğitim ve hukuk olmayınca Türkiye orta gelir tuzağına düşer ve düşecek” demiştim ben hatırlıyorsanız dedim ki “12bin 500 dolar milli gelire ulaştık ve bunu 3 bin 500 dolardan 12 bin 500 dolara ulaştırdık ama eğer gerekeni yapmazsak hukukta ve eğitimde işler kötüye gidiyor. Buralarda ilerleme olmazsa “Türkiye orta gelir tuzağına düşer” demiştim. Ve maalesef düştük.