ABD'de Atlanta’daki Georgia Akvaryumu’nda 8 yıldır akvaryumda tek kalan Vatoz balığı hamile kaldı.

Atlanta’daki Georgia Akvaryumu’ndan araştırmacı Kady Lyons, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kady Lyons şu ifadeler yer verdi:

Charlotte vakasının yuvarlak vatoz türünde görülen ilk partenojenez olabileceğini söyledi.

Araştırma: Türkiye’de 5 kişiden 3’ü, yapay zekayı kullanıyor Araştırma: Türkiye’de 5 kişiden 3’ü, yapay zekayı kullanıyor

‘Partenojenez’ olarak bilinen ‘kendi kendine üreme’ süreci, bir tür eşeysiz üreme. Burada bir yavrunun oluşabilmesi için bir erkeğin genetik katkısı olmadan döllenmemiş yumurtalar yeterli oluyor. Sık rastlanmayan bir durum olan partenojeneze memelilerde olmasa da bazı böcek türlerinde, balıklarda, hem karada hem suda yaşayabilen hayvanlarda ve sürüngenlerde rastlanabiliyor. Daha önce Kaliforniya tepeli akbabası, Komodo ejderi ve sarı karınlı su yılanlarında bu duruma rastlandığı ifade ediliyor.

Araştırmacı Lyons’a göre, vatozun yaşadığı durum ‘kendilerini klonlamaları’ anlamına gelmiyor. Bunun yerine, dişinin yumurta hücresi başka bir hücreyle birleşiyor, ardından hücre bölünmesi tetikleniyor. Bu ise bir embriyonun oluşmasına yol açıyor.

Kaynak: Haber Merkezi