Akın Birdal kimdir? Akın Birdal nereli ve kaç yaşındadır? Sorularının cevabı merak ediliyor. Akın Birdal kim olduğu merak ediliyor. Arama motorlarında Akın Birdal kimdir? Akın Birdal kaç yaşında, nereli, mesleği ne? Sorgulamaları yapılıyor. Akın Birdal biyografisini haberimizde derledik…
Akın Birdal kimdir?
Ziraat yüksek mühendisi, siyaset adamı, Diyarbakır milletvekillerinden. 2 Ocak 1948 tarihinde Niğde’de doğdu. Babasının adı Gafur Bey, annesinin adı Melek Hanımdır. İlk ve ortaöğrenimini Niğde’de tamamladı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak İlmi Bölümü’nü bitirerek (1970) Ziraat Yüksek Mühendisi oldu. Öğrencilik yıllarında Niğde Gençlik Derneği Başkanlığı yaptı, Ziraat Fakültesi Talebe Cemiyeti’nde görev aldı. Yüksek lisansını Gazi Üniversitesi’nde işletme alanında tamamladı (1973). Aynı yıllarda Ziraat Mühendisleri Birliği ile Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Odası Merkez Yürütme Kurullarında görev yaptı.
Akın Birdal, 1977 yılında kır yoksullarının ekonomik, demokratik mücadele örgütü olan KÖY-KOOP’un Niğde Birlik Başkanlığı’nı yaptı. Aynı zamanda KÖY-KOOP’un merkez yönetim kurulundaydı ve Eğitim, Örgütlenme, Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı görevini yürüttü. 1977-80 yılları arasında Halkevleri Merkez Yürütme Kurulu üyeliği yaptı. Aynı dönemde, Gazi Üniversitesi Kooperatifçilik Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak dersler verdi.
Birdal, 12 Eylül (1980) askeri darbesi sonrasında, öteki bir kısım KÖY-KOOP yöneticileriyle birlikte Mamak Askeri Cezaevi’nde bir yıl tutuklu kaldı. Hapisten çıktıktan sonra üç yıl ticaretle uğraştı. 1984 yılında, yargılandığı tüm davalardan beraat etti ve peyzaj mimarlığı alanında çalışmaya başladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanlığı döneminde silahlı saldırıya uğrayarak ağır olarak yaralandı. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı… 1995-96 “1 Eylül Dünya Barış Günleri”nde Mersin ve Ankara’da yaptığı konuşmalardan dolayı iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1999 ve 2000 yıllarında hapse girdi. Bu mahkûmiyetleri nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın uyarısıyla, İHD Genel Başkanlığı’ndan ayrılmak zorunda kaldı.
Akın Birdal siyasetle de ilgilenerek; Sosyalist Birlik Partisi (SBP), Birleşik Sosyalist Parti (BSP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP)’nin kurucuları arasında yer aldı. 2007 Genel Seçimleri’nde (XXIII. Dönem, 22 Temmuz 2007 - 12 Haziran 2011) Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilerek Parlamento’ya girdi. Ardından, bir kısım bağımsız milletvekilleri ile Demokratik Toplum Partisi (DTP) TBMM Grubu’nu kurdular. Bu partinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra kurulan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)’ne geçerek Diyarbakır milletvekilliğini sürdürdü… 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde DTP İstanbul Belediye Başkan Adayı olduysa da seçilemedi.
Akın Birdal’ın kooperatifçilik ve insan hakları üzerine çok sayıda incelemesi ve makalesi yayımlandı. Bunların yanında anı-belge, deneme ve öykü türünde üç kitabı yayınlandı. Orta düzeyde İngilizce bilen Birdal, bekâr ve iki çocuk babasıdır.