Muğla'nın İkizköy Mahallesi'ne bağlı Akbelen mevkinde maden için istimlak edilen alandaki ormanı dört yıldır savunan köylüler ve direnişçiler bu sabah yeni bir kesim girişimiyle karşılaştılar. Peki Akbelen Ormanı neden önemli? Akbelen Ormanındaki projenin ayrıntılar neler? Köylüler ne zamandır Akbelen Ormanı için mücadele içerisinde? İşte ayrıntılar... 

Akbelen Ormanı bölge ekosisteminde önemli yer tutan özellikte bir ormanlık alan. Sadece İkizköylüler için değil, Milas ve Bodrum’u da kapsayan geniş bir alanın ekolojik yaşam güvencesi anlamını taşıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Akbelen Ormanı’nı Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür temin etmek için Limak Holdingin YK Enerji şirketine verdi. 2018’de bölgedeki kömür madenlerinin genişletilmesiyle birlikte İkizköy istimlak edilerek boşaltılmaya başlandı. Bir çok İkizköylü bir kaç kilometre uzaklıktaki Karadam Mahallesi yakınındaki tarım alanlarına yerleşmek zorunda kaldı. Ancak madenler için verilen ruhsat o kadar geniş bir alanı kapsıyor ki, köylülerin yerleştiği bölge de maden ruhsat alanı içinde kalıyor ve madenin ilerleme yönünde bulunuyor. Köylülerin yeni taşındıkları Karadam Mahallesi’ndeki arazilere de maden şirketi bu sebeple ihbarname gönderdi.

Bölge halkı ve çevreciler Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğüne karşı dava açarken, hukuki süreç devam etmesine rağmen kesim başladı. Kesime müdahale eden köylüler çalışmaları durdurduktan sonra nöbete başladılar. Köylü yurttaşlar bayram süresince de ağaçların kesilmesini engellemek ve Akbelen ormanını korumak için nöbetlerini sürdürdüler.

Marmaris’te 200 bin dekar ve Milas’ta 102 bin dekar orman alanı yok olurken ve yangınlar henüz sürerken; Kemerköy ve Yeniköy Termik Santraline kömür sağlamak amacıyla kömür madeni açılmak üzere Milas’taki 740 dönümlük Akbelen Ormanı da balta ile kesilerek yok edilmek isteniyor. Kömürlü termik santralleri çalıştıran LİMAK şirketİ yangının teslim almadığı Akbelen Ormanını dikkatlerin yangın üzerinde olduğu bugünlerde yok etmeye çalışıyor. Daha önce de bölgede kömür madeni açmak için çok sayıda ormanı yok eden, Akbelen Ormanını da öncekiler gibi yok etmek isteyen Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerini çalıştıran şirket, henüz bölge halkının açtığı iptal davasının sonucunu bile beklemek istemiyor.

İkizköy’deki Akbelen ormanlarını korumak için nöbet tutan köylüler ve çevrecilere önceki gün (9 Ağustos) gece yarısı jandarma müdahale etti. Köylüler ve çevreciler nöbet tutulan alandan iteklenerek çıkarıldı. Bazıları da sürüklendi. İkizköylüler yine de sabahı jandarma bariyerinin önüne yatarak geçirdi. Bölgeden ayrılmayan köylüler ve çevrecilerin İkizköy’e geçişine de izin verilmedi. Ancak köylü yurttaşlar Akbelen ormanını terk etmeme konusundaki kararlılıklarını sürdürdü. Sabah saatlerinde ise çevre illerden nöbete destek olmak isteyen çevre grupları alana gitti.

Son bilgilere göre; köylülere destek olmak için bölgeye gelen Muğla Çağdaş Avukatlar Grubu‘ndan Metin Kesikciler, Ahmet Aksüt, Emre Atmaca, Azat Öztürk, Uzay Kahraman ve Cengizhan Karaşin sık sık jandarma ile karşı karşıya gelen köylülerle görevliler arasında diyalog kurulmasına yardımcı oldu. Yapılan anlaşmaya göre orman alanındaki nöbette 6 kişinin kalması kabul edildi. Dayanışmaya gelenlerin de 15 kişi ile sınırlandırmasında jandarma ısrarcı davrandı.

Jandarmanın bu ısrarına karşın bölgeye dayanışma için gelen çok sayıda ekoloji örgütü ve yaşam savunucuları yanyana durarak dayanışma ve desteklerini sürdürüyor. Ekoloji Birliği, EGEÇEP, Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, ARÇEP, AYÇEP ve TURÇEP gibi bir çok ekoloji örgütü Akbelen ormanı için direnen İkizköylüler ve yöre halkına destek için bölgede bulunuyor. Dün ise jandarma yol kenarında gölgelik alanda bekleyen köylüler ve yaşam savunucularının alandan ayrılmasını istemesine karşılık, yaşam savunucuları ve köylüler ormanın hemen yanında bir köylünün tapulu tarlasına geçerek direnişlerine burada devam etme kararı aldı. 

Yeşilçam’ın Şekerpare’si Yaprak Özdemiroğlu kimdir? Yeşilçam’ın Şekerpare’si Yaprak Özdemiroğlu kimdir?

Kaynak: Ekolojibirliği

Editör: Halide Tonga