Seçime dört gün kaldı. Seçim anketleri ülkede birçok kararsız seçmenin olduğunu bize gösterirken hükümet açıkladığı vaatlerde özelikle bu kararsız seçmenin oyunu almayı başarabilecek mi? 

Hükümetin özelikle son bir ayda açıkladığı ve kamuoyunun seçim yatırımı olarak gördüğü vaatler neler? Bu vaatleri sizler için bir araya getirdik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden Cumhurbaşkanı Adayı olduğu seçim için ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefi ile yola çıkan AK Parti’nin seçim vaatlerini Nisan ayında açıkladı. Vaatlerin yanı sıra EYT, ücretsiz doğalgaz dağıtımı, kamu işçilerine yüzde 45 zam, 45 bin öğretmen ataması, yerli ve milli araba TOGG ve savunma sanayiindeki yerli üretimler gibi faaliyetleri de hayata geçirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iç ve dış politika stratejilerine yönelik, eğitim, sağlık, ekonomi ve toplumsal dinamiklere yönelik birçok vaatte bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her şeyden önce ‘Türkiye Yüzyılının anahtarı olarak’ gördüğü yeni sivil Anayasa sözünü yerine getireceğini vurguladığı planlama ile ilgili olarak, “Hukuk devletimizi güçlendirecek reformları kesintisiz devam ettirecek, kapsamlı bir yasama reformu için uzlaşma zemini arayacağız” dedi. 

2023 yılı itibari ile öne çıkan hizmet ve uygulamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın 2023 yılı başı itibari ile faaliyete geçirdiği öne çıkan hizmet ve uygulamalar şu şekilde: 

EYT düzenlemesi yürürlüğe girdi

Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasayla ilgili düzenlemeye göre, “8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenler düzenlemeden yararlanacak, herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak, yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek. emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek, kadroya alınan işçiler ile işçi statüsüne geçirilenlerin aylık almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kalkacak ve - 5 bin 500 liranın altında maaş olmayacak” gibi kararlar alındı. 

Nisan ayında emeklilere zam yapıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni emekli maaşlarının ödemeleriyle ilgili, "2023 yılı nisan ayı ödeme döneminden itibaren dosya bazında ödenen aylıklar 7 bin 500 TL olarak ödenecek ve 8,8 milyon emeklimiz bu düzenlemeden yararlanacaktır" açıklamasında bulundu.

Bayram ikramiyeleri yüzde 82 artışla 2 bin TL'ye yükseltildi

2018 yılında Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında 1000’er TL olarak ödenmeye başlanılan bayram ikramiyesi 2021 yılında 1100 TL’ ye yükseltildi. Yeni düzenleme ile bu tutar yüzde 82 artışla 2 bin TL’ye yükseltildi. Bu düzenlemeden EYT kapsamında emekli olanlar da dahil olmak üzere 15,6 milyon emekli yararlandı.

Sağlık Bakanlığı’na 42 bin 500 personel alımı

Sağlık Bakanlığı 42 bin 500 personel alım başvurularıyla ilgili olarak Bakan Fahrettin Koca, Nisan ayında, "KPSS ile 6.069 hemşire, 1.530 ebe, 1.494 sağlık lisansiyeri, 798 sağlık teknisyeni ve 21.709 sağlık teknikeri olmak üzere, toplam 31.600 sözleşmeli sağlık personeli ve ayrıca 10.900 sürekli işçi istihdam edilecektir. Alım süreçlerinin başlatılması için, başvuru kılavuzları İŞKUR’a ve tercih kılavuzu hazırlanmak üzere ÖSYM’ye gönderilmiştir. 42.500 yeni çalışma arkadaşımıza ve bakanlığımıza hayırlı olsun” açıklamasında bulundu. 

45 bin öğretmen ataması yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 45 bin öğretmen ataması yapıldı. Başvurular 27 Mart-1 Nisan tarihlerinde alındı, atamalar ise 8 Mayıs’ta gerçekleşti. Atanan öğretmenler 1 Eylül’den itibaren okullarında göreve başlayacak. 

10 bin polis alımı yapılacağı duyuruldu

Polis Akademisi, "Polis Meslek Eğitim Merkezlerine 8 bin lisans (6 bin 800 erkek ve 1200 kadın), 2 bin önlisans (1700 erkek ve 300 kadın) olmak üzere toplam 10 bin öğrenci alınacak." açıklamasında bulundu. 

Kamu işçisine yüzde 25 zam yapıldı

Kamu işçilerine yönelik zam protokolü ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Epeyce ayrıntısı bulunan bu toplu iş sözleşmesi çerçevesi ile refah payı dahil ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş pirimi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşme ile getiriyoruz. Ayrıca gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz” dedi. 

Deprem bölgesi olan 11 ilde 142 bin konutun temeli atıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca, 14 milyon insanın etkilediği deprem bölgesinde çalışmalar devam ediyor. Bakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle, depremlerden etkilenen 11 ilde 506 bin 739 konut ve 143 bin 271 köy evi ile toplamda 650 bin 10 deprem konutu yapılacak. İlk etapta bir yıl içerisinde 319 bin deprem konutunun teslim edilmesi planlanıyor. 11 ilde bugüne kadar 142 bin konut ve köy evinin temelleri atıldı. Böylece yaklaşık 500 bin kişinin yaşayacağı konutların temeli atılmış oldu.

‘Türkiye Yüzyılı’ olarak değerlendirilen 2023 yılı seçimleri için Ak Parti seçim beyannamesi maddeleri 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği vaatler içerisinde esnafa peş peşe müjdeler yer aldı. Erdoğan, Nisan ayında Bursa’da yaptığı konuşmada, "Esnafımız şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, çekici işletmeciliği ve aynı cins taşıtlarını yenilerken ÖTV ödemeyecek" dedi. 

Evleneceklere faizsiz uzun vadeli kredi, kadınlara erken emeklilik

Erdoğan, emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetileceğini, yeni evlilikleri teşvik etmek üzere, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verileceğini ifade etti.

Yurt dışı telefonlarda kullanım süresi uzuyor

"Yurt dışından getirilen mobil cihazların Türkiye’de kayıtsız kullanım süreleri yurt dışında yerleşik vatandaşlar için 120 günden 180 güne çıkacak."

Yurt dışından gelen otomobillerde 185 gün şartı 30 güne düşüyor

"Geçici ithalat kapsamında Türkiye’ye getirilen araçların 730 günlük kalma süresini tamamladıktan sonra tekrar Türkiye’ye getirebilmesi için, yurt dışında en az 185 gün kalma şartını 30 güne düşüreceğiz."

Yeni teşvik düzenlemesi

"Tarım ve sanayi sektörleri başta olmak üzere bölgesel anlamda rekabet potansiyeli arz eden alanlarda yeni bir teşvik düzenlemesi yapılarak hızlı ve etkili bir yatırım hamlesi başlatılacaktır.”

Vatandaşlık maaşı verilecek

“Gelir seviyesi asgari hayat standardının altında hane bırakmayacağız. Bunun için, Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemini hayata geçireceğiz. Bu çerçevede, Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı uygulamasını başlatacağız.”

AK Parti’nin ekonomi vaatleri arasında ön plana çıkanlar:

Enflasyon tek haneye inecek

2024-2028 arasında ortalama büyüme yüzde 5,5 olacak,

2028 sonunda 1,5 trilyon dolar milli gelir büyüklüğü ve 16 bin dolarlık kişi başı gelir düzeyine ulaşılacak,

5 yılda 6 milyon yeni istihdam oluşturulacak, işsizlik oranı yüzde 7’nin altına gerileyecek,

Çalışanların ücretleri daima enflasyonun üzerinde artırılacak,

Kamuya işe alımlarda görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırılacak,

Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlanacak, aylık 10 GB ücretsiz internet verilecek,

İhracat 2028’de en az 400 milyar dolara yükselecek,

Turist sayısının 90 milyona, turizm gelirinin ise 100 milyon dolara yükselmesi hedefleniyor,

Kamu İhale Kanunu güncellenecek.

Tasarım ve kriptoloji altyapısını kurduğumuz yeni nesil Dijital Türk Lirası projemizi hayata geçireceğiz.

Kalkınmanın temel altyapısı olan enerjideki atılımlarımızı kesintisiz sürdüreceğiz. Yerli ve yenilenebilir enerji yatırımlarımızla, önümüzdeki dönemin sonunda enerji ithalatımızı yarıya düşüreceğiz.

Karadeniz Doğalgazının ve Akkuyu Nükleer Güç Santralinin tam kapasite devreye girmesi, ülkemizin enerji bağımsızlığında bir milat olacaktır.

Elektrikte halen 100 cigavat olan kurulu gücümüzü, 136 cigavata yükselteceğiz. Doğalgaz kullanamayan ilçemiz kalmamasını temin edeceğiz.

Editör: Halide Tonga