Haber: Selim Ercan

Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) 2018’de kurulması ve Milli Uzay Programı’nın 2021 yılında ilan edilmesinin ardından ilk Türk astronot Alper Gezeravcı 19 Ocak’ta Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla gönderildi. Türkiye’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, uzayda 13 deneye imza atarak adını tarihe yazdırdı.

Alper Gezeravcı’nın 14 günlük uzay yolculuğu devam ederken hükümet ‘Uzay Kanunu’ için düğmeye bastı. Son yıllarda uzay çalışmalarında kritik kazanımlar elde eden Türkiye, ‘Uzay Kanunu’nun yasal zemini için çalışmalarına hız verdi.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. DEVA Partisi Genel Başkanı Mehmet Emin Ekmen’in ‘Milli Uzay Programı’ kapsamında gerçekleştirilen hedeflere ilişkin sorusuna Bakan Kacır’dan yanıt geldi.

Ankara’da uzay teknoloji bölgesi kurulacak

Bakan Kacır’ın imzasının bulunduğu yanıtta, “Türkiye’de uzay alanında uluslararası bir çalıştay düzenlenmesi, TUA’nın uzun vadeli projeler başlatmasına imkân tanıyacak düzenlemeleri kapsayacak bir uzay kanununun TBMM’ye sunulması ve Ankara’da bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurulması da planlanmaktadır” denildi.

Çeşitli illerde karanlık Gökyüzü Parklarının inşasına başlandı

Yanıtta, Türkiye’de uzay farkındalığını artırmak ve insan kaynağının geliştirilmesi için çalışmaların TEKNOFEST, bilim şenlikleri, kariyer fuarları gibi çeşitli projelerle sürdürüldüğü belirtildi.

Öte yandan çeşitli illerde gökyüzü gözlemlerini kolaylaştırmak amacıyla Karanlık Gökyüzü Parklarının inşasına başlandığı ifade edildi.

Kaynak: Selim Ercan