AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Teğmenlerin kılıçlı yemini hakkında da konuşan Çelik, "Teğmenlere hakaret kabul edilemez. ‘Hükümete kılıç çekti’ diyenler vesayeti diriltmek istiyor" ifadelerini kullandı. 

Ömer Çelik'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle; 

Siyasi rekabet olabilir ancak siyasi rekabet hiçbir zaman siyasi husumete dönüşmemelidir. Siyasi partiler olarak birbirimizin rakibiyiz, hasmı değiliz. İç bünyemize dönük saldırıların başında nefret söylemlerinin yaygınlaştırılması ve nefret siyasetinin üretilmesi geliyor, bu vatandaşlarımız arasındaki siyasi partilere olan mensubiyetin bir rekabetten çıkarılıp bir husumete dönüştürülmesi gibi bir sonuç doğurmaya çalışıyor bazıları. Buna karşı hassasiyet üretmeye çalışacağız. Algılarımız, meşreplerimiz, mesheplerimiz farklı olabilir ancak hepimizin adı Türkiye Cumhuriyeti'dir. Burada 'Atatürkçülük yapıyorum' diyerek vatandaşlarımızın bir kısmının değerlerine saldıranlar da hem Atatürkümüze hem de Cumhuriyet'in değerlerine saldırı yapıyorlar.

"Siyasi partilerin tabanlarındaki vatandaşlara dönük saldırıların hepsine karşıyız"

Yaratılmaya çalışılan bölünmenin Türkiye'nin geleceğinde yeri yoktur. İlk Cumhurbaşkanımız, devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten şimdiki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a kadar yürünen bu süreçte ülkemizin büyümesi, kalkınması, bu meydan okumalar içinde yoluna doğru devam etmesi için büyük mücadeleler verilmiştir ve yoluna bu şekilde devam edecektir.

Herhangi bir şekilde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e saygısızlık anlamında ya da çirkin bir dil kullanma anlamındaki tavırlara karşı olduğumuzu ifade etmek isterim. Hakaret, tahrik içeren bu sözler ilkel bir nefret söyleminin ve nefret siyasetinin unsurlarıdır ve bunların iç bünyemizi zayıflatmaya, iç cepheyi dağıtmaya yönelik bir faaliyet gösterdiğini net bir şekilde ifade etmek isterim. Herkes yetkisini milletten almaktadır, bu çerçeveden dikkat edildiğinde siyasi paritlerin yöneticileri arasında elbette rekabet olur ancak hangi siyasi parti olursa olsun, onlara oy vermiş vatandaşlarımıza hakaret etme yetkisi yoktur. 

Siyasi partilerin tabanlarındaki vatandaşlara dönük saldırıların hepsine karşıyız. Son zamanlarda böyle bir iklim yaratılmaya çalışılarak, gerek AK Parti tabanına gerek muhalefet tabanına dönük nereden gelirse gelsin bu saldırılara karşıyız. Demokratik siyaset temelinde bütün bu yaklaşımlara karşı olduğumuzu ve bunlara karşı en net şekilde mücadele edeceğimizi ifade etmek isterim.

"Siyasi eleştiri ile hakareti ve nefret siyasetini birbiriyle karşılaştırmamak gerekir"

Geçmişte CHP Genel Başkan yardımcılığı yapmış birinin Cumhurbaşkanımıza karşı kullandığı çirkin dil karşısında buna verilecek tepkinin CHP içerisindeki disiplin mekanizmasının işletilmesi olur. CHP  içerisindeki hizipler kavgası bu şekilde örtbas edilmeye çalışmaktadır. Siyasi eleştiri demokrasinin olmazsa olmalıdır ama siyasi eleştiri ile hakareti ve nefret siyasetini birbiriyle karşılaştırmamak gerekir.

Soru-Cevap

Erken seçim açıklaması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, '2026 baharında sandık koyalım ve Recep Tayyip Erdoğan tekrar aday olsun' çağrısında bulundu. Bu çağrıyı nasıl değerlendirirsiniz?

2024 yılının en kötü espirisi nedir diye bir yarışma olsa en kötüsü bu olurdu. Cumhurbaşkanımızı herhangi bir seçimde yenebileceğini düşünmesi Özgür Özel'in hiçbir siyasi değerlendirme olarak ele alınamaz. Bu, kendileri açısından kötü bir espiri olmaktan öteye geçmez. Seçim bittikten sonra söyledikleri şey şuydu, 'Biz seçim istemiyoruz, önce belediyelerde hizmet edeceğiz. Bize verilen çeşitli kesimlerden verilen oyları değerlendirip seçime hazırlanacağız' demişti. Gözüken o ki bu plan tutmadı. Belediyelerde ortaya konulan bir hizmet yok. Belediyeler hizmetlerin aksamasıyla, akraba atamalarıyla gündeme geliyor. Bütün bu tartışmaların erken seçim tartışmasıyla örtbas edildiğini değerlendiriyoruz. Önümüzdeki 3,5 yıl milletimize hizmet noktasında etrafımızdaki istikrarsızlıkları çok dikkatli takip ederek, Türkiye’nin istikrarını koruyarak, hizmet ve eser siyasetinde daha ileri adımlar atarak devam edeceğiz. CHP'deki aktörler arasında kimin liderlik yarışında öne geçtiği, kimin kimi ziyare ettiği ön planda. Şimdi CHP'deki siyaset trafiği 6'lı masanın protatifi haline dönüştü. Tüzük kurultayı deniyor ama burada topluma yansıyan açıklamalardan ziyade, parti içerisindeki hizip mücadelesine dönük şeyler gündeme geliyor. Herhangi bir şekilde erken seçim yok. Önümüzdeki 3 buçuk yıl hizmet noktasında etrafımızdaki istikrarsızlıkları takip ederek, güvenlik problemlerine müteyakkız bir şekilde davranarak ve hizmet siyasetinde daha ileri adımlar atarak yolumuza devam edeceğiz. Bizim için bu 3 buçuk yıl 'Türkiye Yüzyılı' çerçevesinde atacağımız adımlar kritiktir.

"Teğmenlere hakaret edilmesi kabul edilemez"

30 Ağustos tarihinde Kara Harp Okulu mezuniyetinde bir görüntü yansıdı. AK Parti bu görüntülere nasıl bakıyor?

Konuyu ikiye ayırmak lazım. Dikkat çeken husus biliyorsunuz ki ülkemizin tarihinde ve dünya tarihinde ilk defa Kara, Hava ve Deniz kuvvetlerinde 3 kız öğrenci birinci oldu. Türkiye Yüzyılı bir bakıma da kadınların yüzyılı diyorduk. Bu mottomuzun altını dolduran sonuçlardan bir tanesi oldu. TSK göz bebeğimizdir. Geçmişte ordunun üzerinden askeri vesayet üretilmesinin bir takım yabancı projeler çerçevesinde en çok TSK'ya zarar verdiği görülmüştür. Bu görüntülerin neticesinde birilerinin yaptığı açıklamalara bakarak geçmişte yaşanmış kötü tecrübelerin hatırlatılması konusunda demokratik hakkını kullanan vatandaşlarımızın eleştirileri de saygıyla karşılanmalıdır. Türkiye'nin geçmişte yaşadığı mevzulara bakıldığında hassasiyet göstermeleri önemlidir. Bu teğmenlere hakaret edilmesi kabul edilemez. TSK'nın yeni mezunları ülkemizin geleceği içindir. 

Demokrasimizi ve milli iradeyi korumak konusunda ilk günkü kararlılığımız neyse bugün daha fazla kararlıyız. 

Türkiye'nin BRICS üyeliği

Türkiye'nin BRICS'e resmi başvuruda bulunduğu iddiası var bu iddia doğru mudur?

BRICS'e üye olmak istediğimizi Sayın Cumhurbaşkanımız çeşitli şekilde defalarca ifade etti ancak somut bir gelişme yok. Somut bir gelişme olursa sizlerle paylaşırız. 

Kasım Gülpınar açıklaması

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Kasım Gülpınar istifa etti. YRP Başkanı kendisi için 'zübük ifadelerini kullanan bir yapıya tekrar giderse diyecek ir şeyimiz yok' ifadelerini kullandı. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cumhurbaşkanı Erdoğan pastanede vatandaşlarla sohbet etti Cumhurbaşkanı Erdoğan pastanede vatandaşlarla sohbet etti

Siyasi parti iddia için kurulur fakat Sayın Erbakan'ın açıklamaları sadece AK Parti karşıtlığı üzere kurulmuş bir parti algısı yarattı. Geçmişte söylenen sözleri açmak istiyorlarsa, şu an bu yerel seçimde AK Parti'de siyaset yapmış pek çok arkadaşımızı aday yaptılar. O arkadaşların geçmişte kendileri için ne açıklamalar yaptıklarını çıkarsınlar. Kasım Bey bizim beraber uzun yıllar siyaset yaptığımız bir arkadaşımız. Bugün kendi takdirini bu şekilde kullanmış. Aileden de siyasette tecrübeli bir arkadaşımız. O kendi kararını verdikten sonra partimizle ilgili bir husus olursa o zaman değerlendiririz. 

Türkiye-Suriye arasındakki 'normalleşme' açıklaması

Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor. Türkiye-Suriye arasındaki 'normalleşme' de yakından takip ediliyor. Türkiye'nin bu gelişme ile ilgili bazı ön şartları olduğu ifade edildi. Bu konuda bilgi verir misiniz?

İstihbarat teşkilatlarımız bu dosyaları olgunlaştıracaklar, daha sonra liderlere arz edilecek. O zaman Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Esad konuyu değerlendirecekler ve bir görüşme takvimi ortaya çıkacak. Bu bahsettiğim sistematik içerisindeki faaaliyetler sürüyor. Bakanların görüşeceği düzeyde bir olgunlaşma noktasına henüz gelmedik. Henüz bir takvim verilmiş değil. Bizim ve onların şartları net bir şekilde ortaya konuldu. Masada bunları görüşeceğiz.

Muhabir: Şevval Dalgıç